Logo [Lounakirjastot]
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Kokoelmapalvelut

Monipuolinen kokoelma

Kirjastojen kokoelmien monipuolisuus ja ajantasaisuus ovat kokoelmatyön perusta.

Perinteisen kirjastoaineiston - kirjojen, nuottien, lehtien - lisäksi kirjastoon hankitaan myös muita tallenteita, esim. karttoja, äänikirjoja, CD-levyjä, kielikursseja, atk-tallenteita, sähköisiä aineistoja. Suurin osa kirjastoaineistosta on lainattavissa kotiin tai katseltavissa kotikoneilta.

Käsikirjastokokoelma taasen muodostuu sellaisesta aineistosta, jota ei lainata kotiin. Käsikirjastokokoelman aineistoa annetaan luettavaksi vain kirjaston tiloissa. Kokoelma koostuu pääasiassa tietosanakirjoista ja eri alojen hakuteoksista. 

Hankintaehdotukset

Pyrimme ottamaan huomioon  asiakkaiden toivomukset uusista hankinnoista. Jos huomaa merkittävän aukon kokoelmissamme, voi jättää hankintaehdotuksen asiakaspalveluun tai sähköisesti.

Aineiston poistaminen kokoelmista

Kokoelman hoitamisen yksi tärkeä osa on kokoelmien inventointi ja aineiston poistaminen. Poistojen ja hankintojen suhde tulisi pitää tasapainossa tai kirjaston hyllytila loppuu kesken ja uusi, kiinnostava aineisto hukkuu vanhentuvan aineiston joukkoon! Poistamisen perusteena voivat olla kirjan tai levyn huono kunto, tietosisällön  vanheneminen  tai  kirjaa tms. on useita kappaleita. 

Kirjojen hävittämisestä sanotaan Suomen Keräystuote Oy:n sivuilla seuraavaa: Jos kirjat kelpaavat luettaviksi, ne kannattaa viedä antikvariaattiin tai kirpputorille. Käytöstä poistetut pehmeäkantiset kirjat voi laittaa keräyspaperin joukkoon. Kovakantisten kirjojen kannet eivät sovellu keräyspaperiin. Kannet irrotetaan, jonka jälkeen sisälehdet voi laittaa keräyspaperin joukkoon. Kannet lajitellaan energiajakeeseen niillä paikkakunnilla, joilla sitä kerätään. Muualla ne kuuluvat seka- tai kaatopaikkajätteen joukkoon. Jos kannet on päällystetty paksulla kirjastomuovilla (PVC-muovia), ne kuuluvat aina seka- tai kaatopaikkajätteen joukkoon. Isompien kirjaerien vastaanotosta kannattaa sopia erikseen.

Kokoelmasta poistettuja kirjoja ja lehtiä on myytävänä kirjastoissa vaihtelevasti. Maksu suoritetaan asiakaspalvelutiskillä.

Aineistonäyttelyt

Uutta aineistoa esittelemme uutuushyllyissä, jossa uutuudet ovat puoli vuotta hankinnan ajankohdasta. Uutuusluettelo ilmestyy keskimäärin kerran kuukaudessa.  Uutuusluettelot julkaistaan myös kotisivulla. Rakennamme myös vaihtuvia teemanäyttelyitä ja teemaluetteloita.

Tiedonhaku

Kokoelmatietoja voit selata kirjaston WebOrigo-työasemilta, jotka on sijoitettu eri puolille asiakastiloja. Jos et löydä etsimääsi aineistoa, kysy henkilökunnalta apua.

Kokoelmatyön periaatteet

Jokioisten kunnankirjaston kokoelmatyön periaatteet.

 
Sivua muokattu: 16.11.2015