Logo [Lounakirjastot]
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

7.-9. LUOKKA

Tältä sivulta löytyvät uudistetun lukudiplomin 7.-9. luokkien yhdistetty kirjalista ja esimerkkitehtävät.

Lukudiplomiin luetaan tältä listalta vähintään kahdeksan kirjaa:
3 romaania, 1 sarjakuva, 1 novellikokoelma, 1 runo tai näytelmä, 1 tietokirja ja
1 vapaavalintainen kirja.

Kahdeksasta kirjasta saa Kultatason lukudiplomin. Mikäli innostut lukemaan enemmän (16 kirjaa), voit suorittaa myös Platinatason diplomin. Lukudiplomisuoritukseen hyväksytään myös kaksi kuunneltua kirjaa ja koulua varten luetut kaunokirjat. 

Jos luetaan yli kahdeksan kirjaa, ovat loput kirjat kategorialtaan vapaavalintaisia.

Kirjalista
Esimerkkitehtävät
Ohjeita lukudiplomisuoritukseen

Alla on esitelty jokaisesta luettavasta ryhmästä yksi kirja tarkempaa tutustumista varten:

 

ROMAANIT:

Simukka, Salla:
Punainen kuin veri (2013)

Pimiöön on ripustettu kuivumaan pestyjä viidensadan euron seteleitä. Ilmassa leijuu vanhan veren haju. Lumikki Anderssonin periaatteena on olla sotkeutumatta asioihin, jotka eivät hänelle kuulu, mutta seteleiden löytäminen kiskaisee hänet keskelle kansainvälistä huumebisnesvyyhtiä. Alati kiihtyvä tapahtumien pyörre heittää Lumikin hengenvaarallisiin tilanteisiin, pakenemaan kylmäverisiä rikollisia ja lopulta salaisiin Jääkarhun juhliin. Tapahtumien taustalla talvi on kylmempi kuin vuosiin, ja pakkanen kurittaa Tampereen katuja. Lumikin on ollut pakko oppia puolustautumaan. Pakko oppia luottamaan vain itseensä. Pakko oppia tietämään, milloin pitää paeta ja milloin taistella. Hän on voittanut menneisyytensä pelot mutta kasvattanut samalla ympärilleen ehkä liiankin vahvan suojamuurin.

265 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

SARJAKUVAT:

Raassina, Marko:
Kalevala (2015)

Kalevala on ollut monille nykytanhuvilla tallusteleville lapsukaisille hiukan vaikeasti avautuvaa luettavaa, eikä kuviakaan alkuperäispainoksista tahdo löytyä. Nyt Vaka V. Väinämöisen, Ilmarisen Sepon, Lemminkäisen Ahdin ym. kansallissankarien hahmot ovat saaneet nykylukijalle sopivan ulkoasun. Juonen käänteet ja repliikit eivät enää kuulosta totutun hämäriltä, vaikkei seikkailujen omaleimaisuudesta ja vauhdikkuudesta ole tingitty pätkääkään. Myös varhaisten runonlaulajien viljelemä, usein ironinen huumori pääsee oikeuksiinsa.

87 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

NOVELLIT:

Mykkänen, Erkka:
Supernyrkki : Novelli palaa! -kirjoituskilpailun parhaat (2013)

Supernyrkki on Nuoren Voiman Liiton ja Teoksen järjestämän nuorten novellikilpailun antologia. Kilpailu oli osa NVL:n Novelli palaa! -hanketta, jonka rahoitti Suomen Kulttuurirahasto. Kilpailusarjoja oli kaksi: yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Supernyrkkiin valikoitiin 20 lahjakasta kirjoittajaa yli 700 kilpailulähetyksen joukosta. Palkittujen ja kunniamainittujen kirjoitusten lisäksi mukana on koko joukko riemastuttavia, äkkivääriä ja koskettavia lyhytproosatekstejä. Samojen kansien välissä ilottelee lyhytproosan tyylilajeja aina venäläisestä lyhytnovellista riipaisevan herkkään parisuhdekuvaukseen ja murteella revittelevästä päänsisäisestä monologista huurupäisen biologin tutkimusraporttiin.

175 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

RUNOT JA NÄYTELMÄT:

Turpa auki! : Rap-lyriikkaa (2007)

"Tämä on pitkästä aikaa juttu, jossa on järkeä!" Näin lohkaisee Paleface, Plan Suomi Säätiön toteuttaman valtakunnallisen rap-kilpailun arvovaltainen tuomari. Turpa auki! Rap-lyriikkaa -kirjaan on koottu kisan kirkkain kärki: joukko uusia riimintekijöitä räppäämässä täysillä lasten ja nuorten oikeuksista. Sanoitusten aiheet on valittu viidestä eri teemasta: lapsen oikeudesta mielipiteisiin, koulutukseen, lepoon ja vapaa-aikaan, tasa-arvoon sekä väkivallalta suojeluun. Kirjan lyriikoissa nuoret antavat omalla kielellään panoksensa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Voittajien levyttämät kappaleet voi kuunnella kirjan mukana tulevalta CD-levyltä, jonka on tuottanut Suomi-hiphopin kärkinimiin kuuluva DJ Mobster.

56 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

TIETOKIRJAT:

Milonoff, Tuomas:
Mad manners : seikkailijan etiketti - opas maailman tapoihin (2012)

Mitä sharia tarkoittaa turistille ja onko Naurussa parempi hymyillä? Onko politiikka aina topic non grata? Madventures-kirjaperhe laajenee ja syvenee kulttuurien kohtaamiseen, reissuetikettiin ja maailman tapoihin. Mitä paremmin matkaaja tuntee kohteensa tavat, sitä syvempi ja aidompi on matkakokemus. Etukäteen valmistautunutta arvostetaan enemmän ja vedätetään vähemmän. Mad Manners on maailmankattava tapaopas kaikille matkaajille: liikemiehelle, kulttuurimatkailijalle, seikkailijalle ja turistille. Se tarjoaa palkittujen matkakirjailijoiden vinkit ihmisten oikeaoppiseen kohtaamiseen Papualta Persianlahdelle, Tokiosta Togoon. Palkitut matkakirjailijat johdattavat syvälle eri kulttuurien tapoihin ja tabuihin.

399 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 
 
Sivua muokattu: 15.06.2017