Logo [Lounakirjastot]
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

1.-2. LUOKKA

Tältä sivulta löytyvät uudistetun lukudiplomin 1.-2. luokkien yhdistetty kirjalista ja esimerkkitehtävät. 

Lukudiplomiin luetaan kirjalistalta vähintään kuusi kirjaa:
2 romaania (myös helppolukuiset ja tavutetut), 1 satu tai tarina, 1 kuvakirja,
1 runo- tai lorukirja ja 1 tietokirja.

Kuudesta kirjasta saa Ametisti-lukudiplomin. Mikäli lukuintoa riittää, voi oppilas suorittaa Safiiri (10 luettua kirjaa), Smaragdi (15 kirjaa). Rubiini (30 kirjaa) tai jopa Timantti (50 kirjaa) diplomin! Lukudiplomisuoritukseen hyväksytään myös kaksi kuunneltua kirjaa ja koulua varten luetut kaunokirjat. 

Jos luetaan yli kuusi kirjaa, ovat loput kirjat kategorialtaan vapaavalintaisia.

Kirjalista
Esimerkkitehtävät
Ohjeita lukudiplomisuoritukseen
Lukupäiväkirjapohja

Alla on esitelty jokaisesta luettavasta ryhmästä yksi kirja tarkempaa tutustumista varten:

 

ROMAANIT JA HELPPOLUKUISET:

Dale, Elizabeth:
Samun salainen ystävä (2013)

Samu löytää taskustaan pienen avaruusolennon Sipon, ja heistä tulee ystäviä. Mutta kuinka käy, kun Sippo panee kodin mullin mallin tai kun sade uhkaa pilata Samun synttärijuhlat? Miten Sippo yllättää Samun rannalla? Kolme hauskaa ta-vu-tet-tu-a tarinaa.

48 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

SADUT JA TARINAT:

Somersalo, Aili:
Päivikin satu (1979)

Päivikki on pieni kultatukkainen tyttö. Hänellä ei ole äitiä eikä isää, sillä hän on löytölapsi. Kasvatusäiti hemmottelee omaa tytärtään, ja Päivikin on tehtävä molempien työt. Kerran sieniä kerätessään Päivikki tapaa kastehelmi- ja sadepisarakeijut, jotka lähtevät johdattamaan häntä Satumaahan. Siellä on keijujen lisäksi tonttuja ja merenneitoja, mutta myös peikkoja ja noitia.

38 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

KUVAKIRJAT:

Niemelä, Reetta & Savolainen, Salla:
Tikkumäen talli (2011)

Iiriksen harras haave toteutuu, kun hän pääsee Tikkumäen tallille ratsastusta opettelemaan. Saman tien hän saa liittyä ponikerhoon, jossa käyvät myös sisarukset Riina ja Riku. Kerholaiset harjaantuvat lukuvuoden mittaan hevosten ja ponien hoidossa ja ratsastamisessa ja huomaavat, että jokainen poni on oma ihastuttava persoonansa.

36 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

RUNOT JA LORUT:

Nuotio, Eppu:
Papupiilokas: ötökkäriimejä (2012)

Papupiilokas, kirjanpainaja, tupajumi, möljäkeiju, kairokuoriainen, saksanturilainen, kaalivaaksiainen, riisihärö. Eppu Nuotion säkeiden jännittävillä ötököillä on toinen toistaan eriskummallisempia nimiä. Runon siivin nuo lystikkäät otukset suristavat hassunhauskat tarinansa, jotka naurattavat sekä lapsia että aikuisia. Linda Bondestamin kollaasimainen kuvitus on kiehtovan värikylläistä ja mielikuvitusta ruokkivaa.

39 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 

TIETOKIRJAT:

Kunnas, Mauri:
Tassulan iloinen keittokirja (2012)

Tassulan iloisessa keittokirjassa kokataan Rallikuskin munakokkelia, Bella Bulla Makaruunia ja muita herkkuja isoon ja pieneen nälkään! Koko perheen keittokirjan ruuat ja leivonnaiset onnistuvat pieniltäkin hellapoliiseilta. Mutta kuinkahan pelataan herra Hakkaraisen salaattipeliä? Ja kuinkahan herra Hakkaraisen tädit onnistuvat tekemään yhdestä taikinasta sen seitsemän sortin pikkuleipiä?

96 sivua

Saatavuus Louna-kirjastoissa

 
 
Sivua muokattu: 14.01.2017