Logo [Lounakirjastot]

• In English
  • Suomeksi

ajankohtaista

Poikkeusolojen aikana kaikki satutuokiot ja kirjastojen tapahtumat on peruttu. Täältä löydät linkkivinkkejä erilaisiin lasten ja nuorten verkkoaineistoihin, joita voit käyttää kotoa käsin.

Ääneenlukuhaaste

Ääneenlukuhaasteessa luetaan ääneen vähintään
✔ neljä kirjaa,
✔ neljä satua tai
✔ neljä lukua kirjasta.

Jokaisesta luetusta tekstistä kerätään haastelomakkeelle erilaisia sanoja. Voit myös kerätä sanoja mille tahansa paperille, lähettää niitä meille viesteinä esim. sähköpostitse tai kirjastojen omissa somekanavissa. Lomakkeisiin kerättyjä sanoja käytetään kirjastojen sanataidetempauksissa.

Vielä ehtii, sillä ääneenlukuhaaste sai jatkoaikaa! Se alkoi kansainvälisenä ääneenlukupäivänä 5.2.2020 ja jatkuu Lukuviikon 20.4.−26.4.2020 yli toukokuun loppuun asti.

Ääneenlukuhaaste on osa Lahden AKE:n "Monilukutaitoa sanataiteella" -hanketta.

Yle Areenan kuunteluvinkkejä lapsille!

Jos lapsen ruutuaika alkaa paukkua, apu löytyy Yle Areenan kuunneltavista lastenohjelmista. Areenassa on paljon satuja, äänikirjoja, kuunnelmia ja musiikkia, joita voi kuunnella myös leikkien äärellä tai päivän lepohetkien tukena. Täältä löytyy hauskoja vinkkejä aiheittain!

Yle Areenan ohjelmavinkkejä koululaisille

Linkkivinkkejä Yle Areenan ojelmiin, joita voi käyttää etäopiskelun tukena.

Luonto ja tieteet
Ajattelen siis olen... Filosofisia kysymyksiä koululaisille
Avara luonto Laadukkaita luontodokumentteja
Avaruuskansiot Aurinkokuntamme ihmeitä
Kosmos Maailmankaikkeus 5 minuutissa

Kulttuuri
Suomen kansallisoopperan ja -baletin näytöksiä:
Peppi Pitkätossu -baletti
Pieni Merenneito -baletti

Suomen itsenäisyyden 101 lasten- ja nuortenkirjaa

Kirjavinkkariyhdistys ry on koonnut Suomi 100-juhlavuonna 101 LaNu-kirjaa -listan, jolta löytyy kirjavinkki jokaiselta vuodelta 1917-2017 väliseltä ajalta. Kiinnostava ja ajankohtainen vinkkilista vieläkin!

Kirjasammon kirjahyllyt ja Louna-kirjastot

Kirjasampo on kaunokirjallisuuteen keskittyvä verkkopalvelu, josta on helppo löytää lukuvinkkejä. Kirjasammossa voi mm. selata romaaneja genren mukaan, jos haluaa lukea jonkin tietyn genren kirjoja. Kirjasammosta löytyy myös kirjahyllyjä, joihin on koottu kirjoja eri aiheista. Myös Louna-kirjastoilla on oma tili ja tilin alta löytyy jo jonkin verran erilaisia kirjahyllyjä, mm. peli-aiheisista kirjoista ja kauhukirjoista yläkoululaisille. Louna-kirjastojen kirjavinkkihyllyt löydät täältä.

APARAATTISAARI-PELI

Aparaattisaari on tarinallinen oppimisympäristö, joka tukee Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2016) tavoitteita liittyen medialukutaitoon ja tieto- ja viestintäteknologian taitoihin.
Oppimisympäristö muodostuu Aparaattisaari-pelistä ja toiminnallisia tuokioita sisältävistä tarinoista. Osallistavat tarinat syventävät pelissä avattuja teemoja.

Pelaa osoitteessa:

Sivua muokattu: 03.04.2020