Logo [Lounakirjastot]
palkki-hyllyja-tammela824587393.jpg
 
 
 
 
 • In English
 • Suomeksi
 

TAMMELAN kunnanKIRJASTO

Tammelan kirjastolla on kaksi palvelupistettä.
Pääkirjasto palvelee keskustassa Kirkkoahteentiellä. Kirjastoauto taas kiertää Tammelan kyliä ja palvelee näin haja-asutusaluetta.

Kirjastossa on käytettävissä n. 41 000 niteen kokoelma: kirjoja, elokuvia, musiikkilevyjä, nuotteja, konsolipelejä, cd-rom-aineistoja, karttoja.
Asiakkaiden käytettävissä on kolme tietokonetta ja tulostin sekä kopiokone / monitoimilaite.
Lisäksi yksi kone on varattu kokoelman selailuun.
Kirjaston langattoman verkon avulla asiakas voi käyttää omia laitteitaan.
Erikoisuutena kirjasto lainaa frisbeegolf-kiekkoja, onhan kirjaston läheisyydessä Liikuntakeskuksen ja Mustialan maastossa frisbeegolfrata.
Liikuntatoimen kanssa tehdään yhteistyötä myös siten, että kuntosalikortit myydään kirjastossa.

Maksut Tammelan kirjastossa

 • Valokopiot A4 mustavalk. 0,30 €
                            värilliset     0,50 €
 • Valokopiot A3 mustavalk. 0,50 €
                            värilliset    1,00 €
 • kaksipuoliset kopiot: kaksinkertainen hinta
 • skannaus sähköpostiin on maksutonta
 • Tulosteet A4 mustavalk.   0,30 €
 • Äänite- ja suojakotelot 1,00€
 • Muovikassit 0,20 €
 • Kangaskassit 3,00 €

KIRJASTON HISTORIAA

SAKARISTON LAINAKIRJASTOSTA PÄÄKIRJASTOKSI

Tammelan kirjaston syntysanat lausuttiin 11.3.1860, jolloin kirkonkokouksessa päätettiin perustaa pitäjään lainakirjasto. Kirjasto toimi ensimmäiset 10 vuotta kirkon sakaristossa. Lainausmaksu oli yksi kopeekka.

Tämän jälkeen kirjasto siirrettiin kirkonkylän kansakoululle ja myöhemmin kunnanhuoneeseen. Yleisissä tiloissa kirjasto oli kaikille avoin siinä määrin, että pitkämatkalaiset kokouksissa kävijät yöpyivät kirjaston lattialla.

Vuonna 1942 kirjaston käyttöön tuli 21 neliömetrin kokoinen huone neiti Ellen Koskisen talosta. Suurempi tila saatiin vuonna 1960, jolloin kirkonkylän koulun yhteyteen valmistui huoneisto kantakirjastolle. Kun kirkonkylän ala-asteen tiloja ryhdyttiin peruskorjaamaan, kirjasto joutui siirtymään pois koulurakennuksessa olevista tiloistaan, joissa se oli ollut 20 vuotta.

Kirjasto sai yläasteen käytöstä vapautuneesta ns. Laihon rakennuksesta käyttöönsä 219 neliömetrin kokoiset tilat vuonna 1982. Avaruutta uudessa kirjastossa oli, mutta hyllytilaa muutto ei juuri kasvattanut.

Seuraava muutto tapahtui vuonna 1994, jolloin kirjasto pääsi taas lähemmäksi kirkonkylää. Vihkiäisjuhlaa vietettiin 31.7.1994. Kirjasto toimi Kirkkohateentiellä  As Oy Tammelan Rinteessä entisten Postin ja Osuuspankin saneeratuissa tiloissa. Näissä tiloissa kirjasto toimi vuoden 2019 syksyyn saakka.

Kirjasto avautui kunnantalon ensimmäiseen kerrokseen saneerattuihin tiloihin 21.11.2019. Uudet tilat ovat kaksi kertaa entisiä suuremmat. Nyt kirjasto vastaa tilojensa suhteen kirjastolain vaatimuksia. Kirjastossa on mm. monitoimitila, nuorten tila ja hiljainen tila sen lisäksi, että aineisto on saatu huomattavasti väljemmin esille.

... JA KIRJASTOAUTOKSI

Kirjastoautotoiminta aloitettiin Tammelan kunnassa juhlallisesti 19. päivänä tammikuuta 1965. Tilaisuutta olivat juhlistamassa kouluhallituksen edustajina kouluneuvos Kaarina Ranta ja Helsingin piirin kirjastontarkastaja Sirkka Sarkola. Ensimmäinen kirjastoauto oli kehitelty versio englantilaisvalmisteista Commer Henna ?merkkisestä kuorma-autosta. Väreiltään se oli sinivalkoinen, minkä toivottiin vakiintuvan liikennöivän kirjaston väriyhdistelmäksi. Tammelan kirjastoauto oli kuudes Suomessa. Aiemmin kirjastoautotoiminta oli aloitettu ainoastaan Turussa (2 autolla), Lohjalla, Urjalassa ja Espoossa.

Huhtikuussa 1972 hankittiin Tammelaan uusi sinivalkoinen 10, 5 metriä pitkä Sisu BK-84 SV/5000. Auto oli rakennettu linja-auton alustalle. Korin oli valmistanut Ab Kara perävaunu Oy.

Se oli jo Suomen 91. kirjastoauto.

Kolmas tammelalainen sinivalkoinen, joskin hiukan hopealle hohtava, kirjastoauto kulki ensimmäisen reittinsä 22.9. 1988. Alustana on Volvon kirjastokäyttöön soveltuva linja-auton alusta. Pituutta autolla on vajaat 11,5 metriä. Hyllyihin mahtui noin 4500 teosta.

Nykyinen ja tietenkin sinivoittoinen auto, Volvo B 12 M, saatiin ihan vuoden 2004 viimeisinä päivinä. Se teki ensimmäisen matkansa 10.1.2005 ja vihittiin käyttöön 19.1.2005. Samalla vietettiin kirjastoautotoiminnan 40-vuotisjuhlaa. Auton ulkoasun on suunnitellut paikkakunnan oma taiteilija Petra Heikkilä. Auto kuljettaa mukanaan viittätuhatta kirjaa, lehteä, DVD:tä ja levyä.

Kirjastoauto on nimetty Ilvekseksi. Nimi löytyi asiakkaiden monien ehdotusten joukosta.

 
Sivua muokattu: 28.11.2019