Logo [Lounakirjastot]
Linnunpöntön rakentaminen käynnissä
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Forssassa tapahtuu

31.03.2020 klo 18:00 – klo 19:30
PERUTTU: Kirjallisuusillan vieraana Maria Vanha-Similä

PERUTTU: Kirjallisuusillan vieraana Maria Vanha-Similä

Aiheenaan Pyykkilaudasta pillereihin -kirja. Vapaa pääsy.


Sijainti: Brander-sali, Wahreninkatu 4 A, Forssa
Yhteyshenkilö:


kirjaston Kirjallisuusillan vieraana ti 31.3.2020   Maria Vanha-Similä.

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Kirjastotalon Brander-salissa klo 18.00 alkavaksi ilmoitettu tilaisuus on peruutettu koronavirustilanteen vuoksi.

Pyrimme järjestämään tilaisuuden myöhemmin tämän kevään aikana. Seuraa ilmoitteluamme.

----------------------------------- 

Forssalainen FT, tutkija Maria Vanha-Similä on Suomen maatalousmuseo Saran näyttelyamanuenssi. Hän on myös vapaa tutkija, jonka tutkimusalaa ovat erityisesti kodin historia, arki, työ, naiset, perheet sekä tehdasyhteisöt ja maaseutu.

Keväällä 2020 ilmestyvässä kirjassa Pyykkilaudasta pillereihin (Minerva) kuvataan muutoksia, jotka 1950–1970-luvuilla vaikuttivat suomalaisten naisten arkeen niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Naisten elämä muuttui näinä vuosikymmeninä radikaalisti, kun naisen itsenäistyivät monilla elämän osa-aluilla. Ehkäisypillerit tarjosivat naisille myös uudenlaista seksuaalista vapautta.

Toisen maailmansodan jälkeen Suomessa elettiin vielä niukkoja aikoja. Lapsia syntyi paljon, ja naisten työpaikka oli vielä pitkälti kotona.  1960-luvulla yhä useammat naiset kävivät töissä kodin ulkopuolella, mutta he vastasivat edelleen pitkälti lastenhoidosta ja kotitöistä. 1973 voimaan astunut päivähoitolaki helpotti lastenhoitojärjestelyitä.

Kirjassa tarkastellaan myös mm., mitä perheissä syötiin, miten kodit alkoivat pikkuhiljaa koneellistua ja miten elintason nousu kohensi myös naisten asemaa.  Vetävästi kirjoitettu teos antaa mielenkiintoista tietoa lähihistoriasta ja perspektiiviä kysymyksiin, jotka vielä tässä ajassa ovat aktiivisen yhteiskunnallisen keskustelun kohteena. 

Vanha-Similän tuotantoa Louna-kirjastoissa. 
Sivua muokattu: 11.09.2019