Logo [Lounakirjastot]
fiilis-forssa-kirjastoauto1.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Kirjasarjat Forssan peruskouluille

Forssan peruskoulujen käyttöön kaupunginkirjastossa on joitain kirjasarjoja (á 30 kpl). Niitä voi varata koulujen käyttöön ottamalla yhteyttä kirjastoauton kuljettajaan puhelimitse (03) 4141 5412.

Kirjasarjat säilytetään kirjastoauton työhuoneessa ja auto myös kuljettaa kirjalaatikot kouluille sekä takaisin normaalien koulupysäkkien mukaisesti,
ks. koulupysäkkien aikataulu.

 
rimppasoi.jpg

HUTTUNEN, Kristiina
Rimppa soi! Opas Forssan Kehräämöalueelle.
Forssan Kirjakeskus 2012, 119 s.

Forssan puuvillatehtaiden kehruu-, kutoma- ja painokoneet ovat vaienneet 160 vuoden työn jälkeen, mutta elämä Kehräämön ja Kutomon tehdasalueilla jatkuu vilkkaana. Kehräämö on kulttuurin ja koulutuksen keskus, Kutomonalue liike-elämän ja hyvinvoinnin keskittymä.

Rimppa soi! esittelee Forssan Kehräämöalueen rakennukset ja keskeiset henkilöt sekä kertoo, miten lankaa tehtiin. Kirja on helppolukuinen tietopaketti, jonka seurassa voi tutustua Kehräämöalueeseen paikan päällä tai kotisohvalla. Koko perheen käyttöön suunnattua kirjaa voi selailla pienimpienkin kanssa. Petra Heikkilän luoma pirteä pumpulienkeli seikkailee kirjan sivuilla ja kommentoi sisältöä omasta vinkkelistään, samalla muistuttaen tehdaslasten elämästä menneisyyden Forssassa.

 
 

Pyynnöstä alakoulujen kirjasarjojen kohdalle on merkitty luokka-asteet joille kyseinen kirja voisi sopia, ehdotukset ovat kuitenkin viitteellisiä! Valitse kirjasarja oman luokkasi lukutaitotason ym. kypsyyden mukaan.

 

Alakoululle

sarjat-colferin-legenda.jpg

COLFER, Eoin
Legenda maailman tuhmimmasta pojasta.
WSOY 2007, 100 s.

Koivulan Valtsun harmiksi vanhemmilla ei tahdo riittää aikaa kaikille viidelle veljekselle. Jos Valtsulla olisi aihetta purkaa sydäntään oikein kunnolla, joku nuoremmista pojista istuu jo äidin sylissä nyyhkyttämässä. Mikä neuvoksi? 

Onneksi on ukki! Kun Valtsu kertoo kommelluksistaan, ukki yllyttää liioittelemaan vastoinkäymisiä niin, että leuat vääntyvät - ja maalailee vielä laveammalla kädellä omia juttujaan. Valtsun ja ukin tarinoiden kasvaessa huikeisiin mittoihin monet pienet murheet kutistuvat olemattomiin. Ehkä se oli ukin tarkoituskin?

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

 
171512774316473.jpg

HAI, Magdalena
Kurnivamahainen kissa
Karisto 2017, 46 s.

Olipa kerran pieni tyttö, joka tapasi ison kissan, ja sillä kissalla oli hurjan kurniva maha. Kissa on jo ahminut ihmisiä, armeijoita, metsien eläimet, meren kalat, kylien viljat... Mutta onko yhden luvallista syödä koko maailma nälkäänsä?

Kurnivamahainen kissa on fantasiahenkinen saturomaani ahneuteen hajoavasta maailmasta ja pienten tyttöjen voimasta. Kiehtovan, mielikuvituksellisen tarinan kanssa käyvät vuoropuhelua kuvittaja Teemu Juhanin vahvatunnelmaiset mustavalkokuvat.

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

 
geoetsivat-ja-rahakaaron-arvoitus-hulkko-johanna-22089128-2532382767-frntl.jpg

HULKKO, Johanna
Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus (Geoetsivät ; 1).
Karisto 2013, 164 s.

Geokätköilyharrastus vie nelosluokkalaisen Raparperin aina huimiin seikkailuihin, mutta joskus lipsahtaa vähän liiankin jännittäväksi. Kaikki alkaa, kun Raparperin ystävän Sallin kännykkä hukkuu metsäreissulla. Kun siihen lisätään muutama erittäin ikävä sattumus, tyttöjen neuvokkuus joutuu koetukselle. Yö taivasalla näyttää jo todennäköiseltä, kunnes vanhat periviholliset, ylirasittavat partiopojat, saapuvat telttoineen. Pian selviää, että lapset eivät ole metsässä yksin. Pimeydessä telttaa lähestyvät suden kokoinen otus ja omituinen, kysymyslauseilla puhuva hiippari.

Sopii: 3.-4.-luokkalaisille, mutta miksei myös 5.-6.-luokkalaisille.

 
10-ahaa.jpg

HUOVI, Hannele
Ahaa! sanoi Pikkuruu.
Tammi 2009, 32 s.

Kiitokset ja kehut auttavat jokaista lasta kasvussa ja omien voimien käyttöön ottamisessa. Tammenterho-sarjaan kuuluvan kuvakirjan on kuvittanut Kristiina Louhi.

Pikkuruu on pieni oravanpoika ja äidin mielestä hänestä voi tulla hyvä marjastaja. Pikkuruu lähtee äidin kanssa metsään, tapaa eläinystäviään ja auttaa heitä monenlaisissa puuhissa. Marjaretken seikkailuissa Pikkuruun käsitys omasta itsestään avartuu ja myönteiset sanat vahvistavat Pikkuruun voimia.

Sopii: 1.-2.-luokkalaisille

 
9789522881809.jpg

ITKONEN, Jukka
Sirkusjuna saapuu
Lasten keskus 2015, 92 s.

"Nurkanpyhtään huomattavimpia rakennuksia ovat kaupungintalo, kirkko, rautatieasema, Nikkisen sulkapallotehdas ja jäähalli, jossa pelataan jääkiekkoa, pidetään häitä ja pilkkikilpailuja, järjestetään myyjäisiä ja koiranäyttelyitä. Kaupungissa tosin on vain kolme koiraa, mutta niitä näytellään kernaasti kaikille halukkaille."

Nurkanpyhtään unelias pikkukaupunki on tylsääkin tylsempi paikka. Eräänä kesäpäivänä Rahtusen perhe viettää ihan tavallista (siis tylsääkin tylsempää) aamua puuroa syöden ja lehteä lukien. Näyttäisi tulevan taas yksi ihan tavallisen tylsä päivä, ajattelee Lilli Rahtunen. Vaan kiitos isä Rahtusen raidallisen pyjaman, sirkustirehtöörin ja yhden hikoilevan pingviinin, kesästä kehkeytyykin ihan jotain muuta.

Sopii: 3.-4.-luokkalaisille, miksei myös 5.-6.-luokkalaisille.

 
taikatalvi.jpg

JANSSON, Tove
Taikatalvi, 27.p.
WSOY 2010, 121 s.

Kautta aikojen muumit ovat nukkuneet yli talven, marraskuusta kevääseen. Mutta eräänä talvena tapahtui sellaista, mitä ei ollut nähty eikä kuultu sitten päivän, jolloin ensimmäinen muumi vaipui talviuneen. Muumipeikko heräsi eikä saanut enää unta. Yritettyään turhaan herättää äitiä hän kiipesi katolle ja luisui ulos valkeaan, kylmään maailmaan. Siitä alkoi hänen taikatalvensa, tuntematon vuodenaika täynnä seikkailuja, vaaroja ja salamyhkäisiä olioita. Kevään tultua Muumipeikko saattoi yllättää äidin kertomalla hiihtämisestä ja muusta sellaisesta, josta tällä ei ollut aavistustakaan.

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille, yläkoululaisille

 
aaveita-ja-avaruusolentoja.jpg

KALLIONIEMI, Tuula
Aaveita ja avaruusolentoja.
Otava 2012, 93 s.

Pamppu näkee Aapeli Käen pihassa syyshämärässä outoja ukkeleita. Ovatko ne avaruusolentoja, joiden kynsistä Aapeli perheineen pitää pelastaa? Ja miksi koulun pihalla juoksee halloweeniltana kaljupäinen hahmo uimahoususillaan ja monta muutakin epäilyttävää ilmestystä? Yllätyksiä riittää, kun illat hämärtyvät.

Sopii: 1.-4.-luokkalaisille

 
pako-kallioniemi-tuula-30365630-1619331264-frntl.jpg

KALLIONIEMI, Tuula
Pako.
Otava 2015, 126 s.

“Poliisi etsii kahta 30.7. kadonnutta tyttöä. Etsityt ovat 12-vuotias Matilda Salmi ja…”

Matilda soutaa ukkosta pakoon syrjäiseen saareen. Alarikiksi esittäytyvä mies pyytää hänet luokseen sadetta pitämään. Pian Matilda huomaa olevansa vankina talossa, jossa on lukkojen takana toinenkin tyttö, Carita. Hän kutsuu Alarikia vaarikseen.

Matilda onnistuu taivuttelemaan säikyn Caritan pakenemaan kanssaan. Alarik pääsee heidän jäljilleen, ja tyttöjen karkumatka johtaa hylättyyn autiotaloon. Taloa pitävät sattumalta tukikohtanaan myös Anders ja Samuel, jotka ovat kuin yö ja päivä.

Voiko kehenkään luottaa? Saako Matilda Caritan siskokseen, niin kuin on tälle luvannut? Kuka Carita oikein on?

Sopii: 5.-6. luokkalaisille, yläkoululaisille.

 
09-pain-porkkalaa.jpg

KIVEKÄS, Ansu
Päin Porkkalaa, 2.p.
Tammi 2008, 154 s.

Dekkarikilpailun valloittava voittaja. Huumoria, pauketta, prätkäjengejä!

Emma ei halua mennä kouluun niiden typerysten pilkattavaksi vaan teeskentelee sairasta. Äiti kuitenkin pakottaa hänet päiväksi naapurin Ester-tädille. Ester alkaa tarinoida aarteesta, jonka hän on muinoin haudannut Porkkalaan Emil-veljensä kanssa. Emma taivuttelee Esterin vanhan amerikanraudan rattiin ja uskomattoman parivaljakon seikkailu kohti Porkkalaa voi alkaa... Mukana myös Jukkis Janatuinen verrattoman viisaine Tipsu-koirineen sekä lemiläinen prätkäjengi Red Potatoes, joka haaveilee ikiomasta singosta.

Sopii: 5.-6. luokkalaisille, yläkoululaisille.

 
10-pekka-topohanta.jpg

KNUTSSON, Gösta
Pekka Töpöhännän ystävä, 9. p.
Gummerus 2009, 23 s.

Olethan sinä tietenkin kuullut juttuja Pekka Töpöhännästä? Pekka Töpöhännällä ei ole häntää, semmoinen töpö vain. Sen hännän puraisi poikki rotta silloin, kun Pekka oli vielä pelkkä Pekka ja pikkuinen ja asui maalla. Kun Pekka muutti sitten kaupunkiin, niin muut kissat alkoivat heti tehdä hänelle kiusaa. "Pekalla ei oo häntää", he huusivat pyörien piirissä Pekka Töpöhännän ympärillä. Kaikkein häijyin kissoista oli Monni. Hän yritti petkuttaa Pekkaa ja keksiä Pekalle kaikenlaisia harmeja. Pekka on kiltti kissa, mutta ei hän mikään tassukka ole. Ja usein käy sitten niin, että Monni saakin pitkän nenän.

Pekka Töpöhäntä tapaa koiran, joka on hieman erilainen kuin koirat yleensä. Koiran nimi on Mauri ja siltä puuttuu toinen korva. Pekka ja Mauri ymmärtävät hyvin toisiaan, eikä siis ihme, että Pekasta ja Maurista tulee hyvät ystävät.

Sopii: 1.-2.-luokkalaisille

 
kolu-me-rosvolat.jpg

KOLU, Siri
Me Rosvolat.
Otava 2010, 222 s.

Vilja on rosvopäällikkö Hurja-Kaarlo Rosvolan heräteryöstö - tavallisesti Rosvolat nappaavat autoista vain karkkeja ja muuta syötävää, barbeja ja lehtiä. Mummolamatkalla ollut Vilja tulee mukaan vähän vahingossa, rosvoperheen omien lasten Helen ja Kallen seuraksi.

Tytön järkytys muuttuu pian ymmärrykseksi. Hänestä on hauskaa, kun kaahataan nasta laudassa, pysähdytään uimaan milloin huvittaa, ryöstetään karkkeja, paetaan poliiseja ja Viljan isää, pelataan jatsia, syödään ulkona ja nukutaan teltassa.

Rahat ovat Rosvoloille yhdentekeviä "hiirenpieruja". Mutta kun he paljastavat rosvojen kesäjuhlilla vahingossa omistavansa melkoisen aarteen, he saavat peräänsä sekä poliisit että muut rosvot. Kaoottisten kemujen jälkeen Hilda-äiti alkaa haaveilla omasta sängystä, luku toukka Kalle kaipaa kouluun - ja varastettujen barbien tuunaaja Hele suunnittelee jo uuden sukupolven konnuuksia. 

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

 
web-kansi-seitseman-koiraveljesta-316px.jpg

KUNNAS, Mauri
Seitsemän koiraveljestä, 10. p.
Otava 2007, 93 s.

- Aa! vaakkui lukkari.
- Aa! toistivat pojat yhteen ääneen.

Ei ota oppi mennäkseen Jukolan koiraveljesten paksuihin kalloihin. Vapaana luonnon helmassa vai ihmisten tavoille oppineena sivistyksen parissa? Siinäpä kysymys, jonka parissa Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero käyvät alituista painiaan. Painia on veljesten elämä muutenkin. Toukolan poikien kanssa syntyy nujakoita mennen tullen, lautamies uhkaa jukuripäitä jalkapuulla ja sauna palaa tuhkaksi. Mutta seitsemän miehen voimalla selvitään niin lukkarin häpeänurkasta kuin hiidenkiveltäkin!

Rakastetun kuvakirjantekijän koiramainen mukaelma kansalliskirjailija Aleksis Kiven klassikosta valloittaa sekä lapset että aikuiset.

Sopii: 1.-4.-luokkalaisille

 
eemelin-kootut-metkut.jpg

LINDGREN, Astrid
Eemelin kootut metkut.
WSOY 2013, 293 s.
(sis. teokset: Vaahteramäen Eemeli, Eemelin uudet metkut ja Eläköön Eemeli)

Vaahteramäellä Kissankulman talossa asuivat Eemeli ja pikkusiskonsa Iida. Eemeli teki temppuja ja kepposia melkein joka päivä. "Nuo Kissankulman Niemiset ovat aika helteessä, kun poika on tuollainen vintiö.", naapuritkin sanoivat.

Metkujen seurauksena talon verstashuone tuli kovin tutuksi ja Eemelistä taitava puu-ukkojen tekijä. Niitä on jo sata. "Ei metkuja keksitä, niitä vain sattuu!", Eemeli sanoi. Sitten isä huutaa: "Eeee-me-lii!"

Kukaan ei tiedä, miten käy Kissankulman ja Vaahteramäen kylän, mutta sen tietää, että Eemeli on ja pysyy, aina uudet kujeet mielessä.

Vaahteramäen Eemelin maankuulujen metkujen muhkea yhteisnide, "jossa naurun juurta riittää sekä isoille että pienille - on se vaan semmoinen Eemeli."

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

 
veljeni-leijonamieli.jpg

LINDGREN, Astrid
Veljeni Leijonamieli, 31. p.
WSOY 2011, 230 s.

"Juuri Nangijalasta tulivat kaikki sadut, sillä siellähän kaikki semmoinen tapahtui, ja jos sinne pääsi, niin sai seikkailla aamusta iltaan ja öisinkin, sanoi Joonatan. Niin niin, Korppu. On se toista kuin maata täällä ja yskiä ja olla aina kipeä, niin ettei voi leikkiäkään ikinä."

Pohjolan suuren lastenkirjailijan Astrid Lindgrenin henkeäsalpaava saturomaani hyvän ja pahan taistelusta, rakkaudesta, kuolemasta ja pelon voittamisesta.

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

 
linnovaara.jpg

LINNOVAARA, Nina
Malla ja namigaattori
Myllylahti 2016, 32 s.

Kokonainen kirja lasten lempiaiheesta, karkista. Lakritsinauhoja ja toffeepaloja sisältäviä unelmia kuorrutettuna herkullisella kuvituksella ja maustettuna Mallan kipakalla luonteella. Kunnes isän tekemä makaronilaatikkokin taas kelpaa.

Jos Malla saisi päättää, jokainen päivä olisi karkkipäivä. Siksi Malla suunnittelee namigaattorin, karkkien valmistukseen tarkoitetun ihmekoneen. Namigaattorin avulla Malla rakentaa kokonaisen talon karkeista. Betoniksi hän sulattaa sokeria ja seiniksi käyvät suklaalevyt.  Rakennustarvikkeiksi sopivat myös vaahtokarkit ja salmiakkijauho, tikkareista puhumattakaan. Sillä karkkiahan ei voi koskaan olla liikaa – vai voiko?

Sopii: 1.-3.-luokkalaisille

 
lemmikkien-hotelli.jpg

MARTTINEN, Tittamari
Lemmikkien hotelli (Leon lemmikkiuutiset ; 7)
Lasten Keskus 2015, 59 s.

Leon naapurustoon on avattu ihan uusi eläinten hotelli. Sinne omistajat voivat viedä lemmikkinsä hoitoon lomamatkansa ajaksi. Asukkaita onkin jo aikamoinen joukkio, ja meno on sen mukaista. Leo, Sanni ja Veeti päättävät auttaa hotellin omistajaa vauhdikkaan lemmikkikatraan hoidossa. Avustajiksi pääsevät myös Leon Pähkinä-koira, Sannin Rusina-kissa ja Veetin Vilma-hamsteri. Kaverukset pitää kiireisinä muun muassa Espanjan-löytökoira Mimi sekä kaniinikaksoset. Ja onpa luvassa myös pari iloista jälleennäkemistä. Leon lemmikkiuutiset on suosittu helppolukuinen ja hauskasti kuvitettu sarja juuri lukemaan oppineille. Lemmikkien hotelli on sarjan seitsemäs osa. 

Sopii: 1.-2.-luokkalaisille

 
voiko-tulipuvussa-lentaa.jpg

MARTTINEN, Tittamari
Voiko tuulipuvussa lentää? : kieliriemua ja sanahelinää.
Kirjapaja 2011, 61 s.

Mitä pölyä on hölynpöly? Miksi Suomessa syödään eskimoita? Kuinka pitkä on miesmuisti? Voiko korkeushyppääjä potea rimakauhua?

Näitä asioita yrittävät selvittää Emma ja Kalle, jotka ovat Sanaseppojen sukua. He tutkailevat ja ihmettelevät kieltä monin tavoin, muun muassa maistelemalla hassuja sanoja ja sanontoja, riimejä ja synonyymejä. Kiira Kielipoliisin mielestä lasten hullaantuminen kieleen on sietämätöntä: kyllä järjestys ja roti olla pitää!

Voiko tuulipuvussa lentää? houkuttaa tarkastelemaan kieltä ja kannustaa iloiseen ihmettelyyn ja lennokkaaseen kokeilumieleen. Mielikuvitusta kutittelee myös kirjan hauska kuvitus.

Sopii: 1.-4.-luokkalaisille

 
8946-i1.jpg

MÄKI, Harri Istvan
Leevi ja Suomen lipun salaisuus.
Lasten Keskus 2007, 128 s.

Suomi valmistautuu täyttämään 90 vuotta: kynttilät sytytetään ikkunoihin, Suomen liput vedetään salkoihin, kodit hiljentyvät seuraamaan linnan juhlia. On luvattu lumisadetta.

Suomen itsenäisyysjulistuksen salainen aarre on ollut monia sukupolvia kätkettynä Helsinkiin. Joukko lapsia saa vihiä aarteen olemassaolosta. He haluavat löytää aarteen ja esitellä sen koko kansalle, koska salaisuus liittyy suomalaisiin lapsiin 1917. Ja niin alkaa jännittävä ja humoristisia käänteitä täynnä oleva matka itsenäisen Suomen historian alkutaipaleelle. Aarteenetsijät saavat peräänsä huolestuneet aarteensuojelijat, jotka uskovat, että joidenkin salaisuuksien on parempi pysyä piilossa.

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

 
10-rr-ja-kuuluisa-kamilla.jpg

NOPOLA, Sinikka
Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla.
Tammi 2009, 104 s.

Risto on varma, että hänen hiihtolomansa on pilalla, kun Nelli on mummilassa ja Riston huoneen valtaa lapsitähti Kamilla Puumalainen, Rauhan kunnianhimoisen koulutoverin tytär. Kamillan säännölliset elämäntavat äänenlämmitys-harjoituksineen ärsyttävät Ristoa. Suureen laulukilpailuun valmistautuva Kamilla taas on pahoillaan siitä, ettei Risto siedä hänen läsnäoloaan Räppääjillä. Mutta sitten Kamilla katoaa.

Voisiko Kamillan katoamisen takana olla hänen kilpakumppaninsa Veronikan viekas säestäjä Rosamunda von Bintje?

Nelli palaa yllättäen mummilasta, koska hänen isovanhempansa ovat lähteneet seniorien rivitanssikilpailuihin. Risto ja Nelli yhdistävät voimansa. He päättävät ratkaista kadonneen Kamillan olinpaikan ja viedä hänet laulukilpailuihin, vaikka viime hetkellä. Ehtiikö Kamilla paikalle ajoissa? Ja ketkä mahtavat lopulta olla hänen kanssaan lavalla?

Tarinan lopussa sekä Kamilla että hänen kunnianhimoinen äitinsä huomaavat muuttuneensa. Ristokaan ei ole entisellään, ja sekä Nelli, Risto että Kamilla ovat saaneet hauskoja uusia ystäviä.

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

 
9d6130daa8ccd827-org.jpg

PARKKOLA, Seita
Usva.
WSOY 2009, 375 s.

Kaupungissa ei ole mitään niin vaikeaa kuin olla kolmetoistavuotias tyttö. Varsinkin jos on kiltiksi kasvanut, ja kasvanut muutenkin. Usvaa kutsutaan Pilvenpiirtäjäksi. Eräänä kesänä hän vain venähti kasaksi sääriä ja käsivarsia, pitkäraajaiseksi kummajaiseksi. Taakse jäivät barbileikit ja paras ystävä Kamilla, josta on tullut Usvan pahin vihollinen.

Kaupungin keskellä kohoaa kultaa ja eksoottisia tuoksuja sykkivä Tavaratalo, jonka houkuttelevassa tavaramaailmassa pidetään Kamillan 13-vuotissynttärit. Usva huomaa muuttuneensa juhlien vieraasta ohjelmanumeroksi, ja piiloutuessaan juhlavierailta tapaa albiinopoika Puuman, joka etsii salaperäistä Parantajaa. Kaduilla päivystävät ikuisesti kolmetoistavuotiaat sotilaat tietävät mistä Parantajan löytää.

Seita Parkkola (s. 1971) kirjoittaa Suomessa harvinaista maagista realismia. Parkkolan edellinen romaani Viima (2006) oli ilmestymisvuonnaan Finlandia Junior -palkintoehdokkaana ja sen oikeudet on myyty Yhdysvaltoihin.

Sopii: 5.-6. luokkalaisille, yläkoululaisille.

 
9789510412589-frontcover-draft-original852702035.jpg

PARVELA, Timo
Kepler62, Kirja yksi: Kutsu.
WSOY 2015, 121 s.

13-vuotias Ari pitää huolta sairaasta veljestään Jonista. He elävät maailmassa, jossa luonnonvarat ovat huvenneet dramaattisesti. Vapaa-aikansa veljekset viettävät uuden Kepler-pelin parissa, joka on kaikkien huulilla, ja pääsevät niiden harvojen joukkoon, jotka ovat pelanneet sen läpi. Kukaan ei tiedä mitä pelin viimeisen tason loppuun suorittaneille tapahtuu, mutta siitä kulkee villejä huhuja. Kyseessä ei ehkä olekaan pelkkä peli, vaan kutsu. Mutta kuka on kutsuja ja minne se heidät vie?

Sopii: 3.-6. luokkalaisille, yläkoululaisille.

 
9789513161675-frontcover-final-original.jpg

PARVELA, Timo
Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen.
Tammi 2012, 117 s.

Karhu Murhinen on pelottavasta nimestään huolimatta eloisa ja helposti innostuva päästäinen, joka tuo uutta vipinää ystävysten elämään.

Uusi Maukka ja Väykkä -kirja kertoo elämästä. Se kertoo kasvamisesta ja vanhenemisesta luonnollisena osana elämän kiertoa. Vakavasta aiheestaan huolimatta kirja on entisten tapaan täynnä tuttujen hahmojen toilailua, lämpöä ja rakastettavaa hulluutta.

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

 
sarjat-parvelan-tulitera.jpg

PARVELA, Timo
Tuliterä (Sammon vartijat ; 1).
Tammi 2007, 227 s.

Väinämöisen ja Louhen taistelu Sammosta päättyi ihme-esineen hajoamiseen. Osa sen paloista vaipui mereen, osan aallot kuljet-tivat rannoille, missä ne toi-vat vaurautta ja rikkauksia kansoille. Hävinnyt Louhi vei mukanaan kannen, mutta vannoi vielä kostavansa Sammon ryöstön ja sammuttavansa auringon.

Ahti ja Ilmari ovat epätoden-näköiset ystävykset, sillä niin erilaisia he ovat. Ahti on komea, kiivas ja hyväpuhe-inen. Ilmari taas on vähä-sanainen ja vetäytyvä. Heitä kuitenkin yhdistää surullinen ja hiukan kummallinenkin kohtalo: kummankin isä on vuotta aiemmin kadonnut salaperäisellä tutkimusmatkalla.

Poikien yhtye esiintyy kevätjuhlassa. Sen kunniaksi Ilmari on viritellyt Ahdille soittimen vanhasta kanteleesta. Synnynnäinen rock-tähti Ahti ottaa yleisönsä uhmakkaalla soitollaan ja omituisella laulullaan. Juhla päättyy kuitenkin katastrofiin, kun kesken Ahdin soolon rehtori vaipuu kaulaansa myöten koulun pihanurmeen. Pojat pakenevat kesälomalle, josta tulee jotain aivan muuta kuin he ovat etukäteen kuvitelleet.

Jo sukupolvien ajan ovat Sammon vartijat varjelleet hajalleen joutuneita sirpaleita estääkseen Louhen koston. Pohjolan mahti on kuitenkin taas vahvistumassa. Louhi etsii yhä Sammon sirpaleita kootakseen niiden avulla uuden Sammon. Seuraukset sirpaleiden viemisestä Pohjolaan olisivat kamalat, sillä tähän asti ne ovat tuoneet maapallolle sen rikkaudet. Maailmaa uhkaa nyt kuivuus, köyhyys ja lopulta auringon pimeneminen. Ilmari ja Ahti saavat tietää olevansa Sammon vartijoiden perillisiä. Isien kadottua on heidän vuoronsa. Apunaan Ilmarin neuvokas isosisko Anni ja maaginen kannel he ryhtyvät seikkailuun, jossa he tapaavat toinen toistaan hurjempia ystäviä ja vihollisia.

Sopii: 3.-6. luokkalaisille, yläkoululaisille.

 
9789513143169-frontcover-final-original.jpg

PARVELA, Timo
Tiera (Sammon vartijat ; 2).
Tammi 2008, 271 s.

Kiihkeästi odotettu jatko Tuliterälle, Sammon vartijat -sarjan ensimmäiselle kirjalle, joka sai vuoden 2007 Topelius-palkinnon.

Maailman kenties viimeinen kesä lähestyy loppuaan... Hävittyään ensimmäisen taistelun Sammon sirpaleesta repaleinen Sammon vartijoiden joukko matkaa pohjoiseen. He aikovat löytää jäljelle jääneen Väinämöisen kätkemistä kahdesta sirpaleesta. Sen, joka vielä estää maapalloa suistumasta Pohjolan valtaan ja pimeyteen.

Sopii: 3.-6. luokkalaisille, yläkoululaisille.

 
parvela-timo-louhi.jpg

PARVELA, Timo
Louhi (Sammon vartijat ; 3).
Tammi 2009, 327 s.

Sammon vartijoiden kolmannessa osassa saattue etsii mystistä ja salattua Pohjolan valtakuntaa. Heidän tehtävänään on tuhota Sampo, ihmekone, jota Pohjolan valtiatar rakentaa anastaakseen itselleen maailman kaikki rikkaudet ja luonnonvarat.

Trilogian kolmas osa kuorii maailman auki ja paljastaa luolan uumenista Sammon, joka lyö kaikki ällikällä. Myös lukijan.

Edessä on viimeinen taistelu.

Sopii: 3.-6. luokkalaisille, yläkoululaisille.

 
9789513187385-frontcover-final71383394.jpg

PELTONIEMI, Sari
Taivazalan joutsen (Avaimenkantaja ; 1).
Tammi 2016, 236 s.

Kuka Kielisen asukkaista on avaimenkantaja? Uuden, jännittävän Avaimenkantaja-triogian ensimmäinen osa.

Mirandan, Veeran ja Olavin kesä huipentuu hurjaan seikkailuun, joka muuttaa heidän elämänsä ja käsityksensä niin Kielisestä kuin sen asukkaistakin: Kielisestä on ikiaikaisia yhteyksiä muihin maailmoihin ja kylässä asuu avaimenkantaja, joka voi liikkua maailmojen välillä.

Sopii: 5.-6.-luokkalaisille

 
9789513187408.jpg

PELTONIEMI, Sari
Allmaan vaskitsa (Avaimenkantaja ; 2).
Tammi 2017, 284 s.

Löytyykö Kielisestä apua Allmaan asukkaille, lempeille gnoomeille, jotka ovat joutuneet hiisien orjiksi?Allmaan lähettiläs, vanha vaskitsa, on tullut henkensä uhalla hakemaan Kielisestä apua Allmaan asukkaille. Allmaan asiat ovat huonosti, eikä avaimenkantajaa ole näkynyt pitkiin aikoihin. Lopulta Kielisestä löytyy ihmisiä, joissa on Allmaan tuoksu, yhdessä hyvin vahva ja muissa niin heikko, ettei sitä edes huomaisi ellei olisi niin tarkka haistaja kuin vaskitsa. Avaimenkantaja Mosse ei muista, miten avainta pitäisi käyttää ja Allmaan porttikin on piilossa. Allmaahan on kuitenkin päästävä. Täytyy löytää reitti ja täytyy valita sopivat henkilöt vaaralliselle matkalle. Huiman Avaimenkantaja-trilogian toinen osa vie lukijan maan alle, gnoomien asuttamaan Allmaahan, jossa auringon edessä on Taivazalan tuulettarien kutoma huntu. Hiidet ovat tuhoamassa Allmaan asukkaat ja rauhan, ja tarvitaan kielisläisten ja gnoomien kaikki rohkeus ja oveluus hiisien voittamiseksi.

Sopii: 5.-6.-luokkalaisille

 
9789512361595.jpg

SAVISAARI, Aira
Niilo leipoo
Karisto 2016, 28 s.

Niilon jauhopeukaloa kutittaa. Hän haluaa leipoa muhkuroita eli muffineita. Leivontakavereina ovat naapurin Hilla ja isä. Keittiössä käy iloinen vilinä, ja Puhku-kissakin joutuu varomattaan jauhosateeseen! Loppusiivous sujuu hyvin isän keksimän robottileikin avulla, ja äitiä odottaa tuoksuva ja siisti koti. Herkulliset muhkurat maistuvat koko porukalle. Mutta minne häviää viimeinen muhkura yön aikana? 

Sopii: 1.-3.-luokkalaisille

 
sieppaa.png

VENHO, Johanna
Opossumi repussa
WSOY 2017, 136 s.

"Ykkönen on Opossumi, se ei oo tylsä tupajumi!"

Opossumi, aikamme Uppo-Nalle, räppää itsensä lastenkirjallisuuden maailmankartalle!

Pajua jännittää vähän. Kolmas luokka alkaa, ja hänen paras ystävänsä on muuttanut pois. Opettajakin on uusi. Yhtäkkiä, kesken matikantunnin, Pajun pulpetin kansi lennähtää auki. Opossumi tunkee kuononsa esiin ja varastaa koko show'n - pitihän se arvata!
Mutta on Opossumi myös ihana, melkein kuin pikkuveli. Se kulkee Pajun mukana repussa ja höpöttelee omiaan. Vikkeläkielisen ja tuikkivasilmäisen Opossumin matkassa Pajukin pääsee osaksi Kärkikerhoa ja saa Roosasta uuden ystävän. Mutta oppiiko Opossumi lukemaan, että se voi kirjoittaa parempia biisejä? Opossumi tähtää korkealle, Pajun mielestä ehkä turhankin...

Johanna Venho on luonut kertakaikkisen valloittavan Opossumi-hahmon, josta kuulemme vielä! Vaikka Opossumin omaperäiset räpit hieman onnahtelevatkin, niissä on taatusti klassikkoainesta. Kuvittaja Emmi Jormalainen on piirtänyt tästä pienestä runoilevasta pussirotasta oikean sydäntensärkijän.

Sopii: 3.-4.-luokkalaisille

 
cover-76.png

VOIPIO,  Myry
Ylipainoinen yksisarvinen ja muita kertomuksia.
Lasten keskus 2010, 80 s.

"Anna huomasi ensimmäisenä, että äiti oli kadonnut. Sinänsä siinä ei ollut mitään erityisen kummallista, koska heidän perheessään kaikki katosivat säännöllisin väliajoin. Avaimet, koira, isän kengät, uunivuoka, perunat ja nyt vaihteeksi äiti."

Mitä tekisit, jos kasvihuoneessasi ei kasvaisikaan tavallisia kurkkuja - vaan peräti kummallisia sellaisia? Entä, jos kotikaupunki on tylsääkin tylsempi? Mitä paljastuu, kun Vuorisen perhe aloittaa salaojituksen? Miksi ylipainoinen yksisarvinen perustaa leipomon? Ja... löytyykö kadonnut äiti? Lähde mukaan Ylipainoisen yksisarvisen seikkailujen maailmaan, jossa voi tapahtua mitä vain!

Sopii: 1.-4.-luokkalaisille

 
 

Yläkoululle

09-aikojen-alussa.jpg

ANTIIKIN TARUJA 1 : aikojen alussa.
Teos 2008, 190 s. (Vain 15 kpl)

Teos koostuu antiikin Kreikan ja Rooman iättömistä jumaltaruista. Monelle lukijalle tutut myytit maailman synnystä, titaanien taistelusta, Pandoran lippaasta ja vedenpaisumuksesta avautuvat kirjassa uudella ja kiehtovalla tavalla. Muun muassa kaikkivoipa Zeus, ovela Prometheus, kaunis Afrodite ja pelottavat kykloopit seikkailevat kirjan sivuilla jännittävissä seikkailuissa.

Ratkaisevasti länsimaiseen ajatteluun vaikuttaneet myytit kerrotaan lähdeaineistoa kunnioittaen. Mukaansatempaavien kertomusten avulla kuka tahansa pääsee helposti antiikin tarujen kiehtovaan maailmaan.

 
boyne-poika-raidallisessa-pyjamassa.jpg

BOYNE, John
Poika raidallisessa pyjamassa, 3.p.
Bazar 2010, 20 s.

Poika raidallisessa pyjamassa on tarina 9-vuotiaasta Brunosta, jonka isä on natsiupseeri. Perhe muuttaa isän työn takia keskitysleirin liepeille Auschwitziin. Brunosta on kurjaa jättää koti ja leikkikaverit, eikä hän viihdy uudessa asuinpaikassa. Ikävyyttä poistaakseen hän alkaa tehdä tutkimusretkiä lähiympäristöön ja ystävystyy salaa vanhemmiltaan aidan toisella puolella olevan juutalaispojan Shmuelin kanssa.

Shmuelin isä on kadonnut, ja pojat päättävät yhteistuumin etsiä hänet. Shmuel lainaa Brunolle raidallisen pyjaman, jotta tämä ei herättäisi huomiota aidan toisella puolella. Bruno pukeutuu lainavaatteisiin ja pujahtaa aidan ali. 

 
image.jpg

EINO LEINON HELKAVIRSIÄ
Arktinen Banaani 2015, 96 s.

Eino Leinon Helkavirsistä on tehty sarjakuva-albumi, joka leikittelee etenkin kauhu- ja fantasiakuvastoilla.

Suomen kansallisrunoilijaksikin kutsuttu Eino Leino (1878–1926) kirjoitti runoteoksen Helkavirsiä vuonna 1903 ja jatko-osan Helkavirsiä 2 vuonna 1916. Nimestään huolimatta Leinon säkeet eivät ole virsiä, vaan kirjailijan itsensä keksimiä myyttejä ja balladeja.

Sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen kokosi joukon historiaa ja kansantaruja arvostavia kotimaisia sarjakuvantekijöitä, jotka saivat valita Leinon teksteistä itselleen mieluisimmat. Hiltusen mielestä Helkavirsiä antaa hyvän kuvan siitä, mitä on suomalaisuus. Hän kertoo, että suomalaisuus on nippu ristiriitaisia asioita kuten lujuutta, rehellisyyttä, pelkoa ja synkkyyttä, ja tämä kaikki näkyy Leinon tarinoissa.

 
7937.jpg

HAI, Magdalena
Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta
Karisto 2016, 229 s.

Zombeja, aaveita ja mörköjä ei ole olemassa! …Eihän? No, Uhriniituntakaisen kylässä ei aina voi olla varma… Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta on yhtä aikaa karmea, kaunis ja ilkikurinen tarinakokoelma nuorille.Kemianopettajan käsi haisee päivä päivältä pahemmalta. Pikajunaan 214 nousee mummolaan matkustavien Irinan ja Toivon lisäksi laiha nainen, jolla on hyönteismäiset silmälasit. Tivolin onnenonginnasta voitettu nukke ei taida olla ihan tavallinen… Kirjan tarinat säikyttävät, hihityttävät ja käsittelevät pinnan alla monia nuoria ahdistavia asioita, kuten koulukiusaamista, vanhempien eroa ja yksinäisyyttä.

 
09-siljan-syksy.jpg

HUOTARINEN, Vilja-Tuulia
Siljan syksy.
Karisto 2008, 226 s. (Vain 29 kpl)

Palkitun Siljan laulun jatko-osa kertoo suurten tunteiden syksystä.

Siljalla on takanaan kesä, joka muutti kaiken: Sisko-bändi, keikat, uudet muusikkoystävät ja tietenkin Johannes... Syksyn lähestyminen tuntuu haikealta, eikä alku olekaan lupaava. Anette tuo syksyn ekoihin bänditreeneihin uuden ystävänsä, aktivisti-Nitan. Kukaan ei ole koskaan tuonut treenikämpille ulkopuolisia! Uusi rehtori Jorma Teräs puolestaan alkaa johtaa koulua diktaattorin ottein. Käytävillä vilisee vartijoita, ja valvontakamerat seuraavat oppilaiden jokaista hetkeä. Samaan aikaan Siskoa kannustetaan osallistumaan bändikisoihin, mutta Silja epäröi. Onko kaikessa aina pakko kilpailla? Johanneksen kanssakin on etsittävä uusi tapa olla, ja sitten on vielä äiti, joka miettii, ahdistuako joulusta kotona vai ulkomailla...

 
10-luokkakuva.jpg

HÄMÄLÄINEN, Karo
Luokkakuva.
Tammi 2009, 183 s.

Luokkakuva on mieleenpainuva ja monimuotoinen lyhytproosakokoelma, jossa ääneen pääsevät nuoret ja välillä myös heidän opettajansa. Salla Simukka ja Karo Hämäläinen kertovat yhdessä yläkoulu- ja lukioikäisten nuorten elämästä koko sen skaalan leveydeltä. Kutkuttavista hetkistä, jolloin kaikki nytkähtää eteenpäin. Sijoiltaan vinksahtaneista päivistä, jolloin leikistä tulee totta.

Luokkakuvassa on joukko tunnistettavia tarinoita, koskettavia ja koomisiakin, joita kirjailijapari taitavasti tarkastelee monin keinoin ja näkökulmin. Tarinoita yhdistää nuorten elämä, joka on aina erilaista.

 
09-kaukametsa.jpg

KIVI, Aleksis
Kaukametsä : Aleksis Kiven runoja.
Turun Aleksis Kivi -kerho 2009, 144 s.

Aleksis Kiven runotuotanto joutui Seitsemän veljeksen tavoin aikalaiskritiikin tyrmäämäksi. Vasta jälkipolvet alkoivat arvostaa Kiven omaperäisen runokielen voimaa, herkkiä ja dramaattisia tunnelmia sekä ihania luonnonkuvia. Muistuttaakseeen kansalliskirjailijamme runotuotannon elävästä ja nykyihmistäkin koskettavasta voimasta Turun Aleksis Kivi -kerho päätti julkaista valikoiman hänen runojaan Kiven juhlavuoden 2009 kunniaksi.

Kaukametsä-valikoima sisältää tuttujen klassikoiden ohella joukon vähemmän tunnettuja mutta yhtä kaikki puhuttelevia Kiven runoja. Runoihin ja runojen maailmaan johdattavat kirjassa nuoren kirjallisuudentutkijan Johanna Krappen kommentit ja viittaukset eri aikojen kriitikkojen arvioihin. Oman herkän lisänsä Kaukametsän tunnelmaan antaa kirjan taiton ja kuvituksen välittämä visuaalinen maailma, joka on kerhon jäsenen, lavastaja Juha Lukalan työtä.

 
1463572.jpg

KURONEN, Kirsti
Paha puuska
Karisto 2015, 75 s.

Neljätoistavuotiaan Hillan vuotta nuorempi pikkuveli Lauri tekee itsemurhan menemällä junan alle. Hilla kelaa tapahtumat läpi suurella tunteella: poliisien ilmoitus, vanhempien reaktio, kavereiden kohtaaminen, hautajaiset... Äiti purkaa suruaan kotitöihin, isä asuu toimistollaan kunnes muuttaa pois kotoa kokonaan. Hilla istuu Laurin lempikivellä ja käy armotonta keskustelua veljensä kanssa, yrittää löytää tapahtuneelle syyn.

Kirsti Kurosen uutuusteos askarruttaa, itkettää ja lohduttaa. Rohkeasti säkeisiin jaettu muoto palvelee monentasoisia lukijoita ja jättää rivien väliin paljon löydettävää. Itsemurhaan liittyvät ahdistavat tunteet kohdataan pelottomasti silmästä silmään, mutta tarinan pohjavire on toiveikas ja lämmin.

 
valivuosi.jpg

LEHTINEN, Tuija
Välivuosi.
Otava 2015, 207 s.

Välivuosi on Simosta huono läppä. Hän ei olisi ikinä voinut kuvitella, että vuosi olisi oikotie onneen.

Kaksi hyvin erilaista yksinhuoltajaperhettä päätyy yhteen.
Simo, boheemi kulttuurituottajaäiti ja pikkusiskopuoli Tikkurilasta.
Lime, avaruusfysiikasta luennoiva professori-isä ja pikkusisko Kauniaisista.
Simo aloittaa kymppiluokan. Lime on matikkaluokalla ja nero, kuten isänsä.

Simosta tuntuu kuin hän olisi joutunut huonoon tosi-tv-ohjelmaan, jossa uusperheen jäsenet yrittävät tappaa toisensa. Lime puolestaan elää todeksi vanhaa perhesarjaa Me hirviöt.
Ei mikään love story.

 
sarjat-levolan-unisieppari.jpg

LEVOLA, Kari
Unisieppari.
Tammi 2007, 140 s.

Aleksi on hakeutunut omaan yksityiseen maailmaansa, tietokoneiden hurinaan, mp-kolmosten sisäavaruuteen ja asioihin, joita hän kutsuu harrastuksiksi. Kotona on kaikki hyvin, paitsi hiljaista ja yksinäistä.

Koulussa Aleksi osaa käyttäytyä, vaikka onkin hiljainen ja vetäytyvä, kaikilta tavoittamattomissa. Kunnes kesken lukuvuoden tullut Emilia tunkeutuu hänen maailmaansa yksinkertaisella kysymyksellä: miltä tuntuisi olla lepakko? Miltä tuntuisi olla lepakko? Miten niin, mitä se tarkoittaa?

Aleksi hakeutuu yhä uudestaan Emilian seuraan. Tyttö alkaa puhua Aleksille unista, unien katselemisesta. Poika torjuu, ei hän katsele unia, ei ehdi. Mutta näkee jo seuraavana yönä unen, jonka kirjoittaa ylös. Ja sitten painajaisia, kauniita unia, lapsuuttaan, pelkoja.

Emilian kautta Aleksi tutustuu maailmaan, jota ei tiennyt olevankaan. Myös todelliseen maailmaan, jossa Emilian vammainen pikkuveli on isompi kuin Aleksi ja vielä yksinäisempi. Perheen yksinhuoltajaisä on lomautettuna, humalassa ja hukassa.

Aleksi voisi ihastua Emiliaan, ensimmäiseen tyttöön, jonka kanssa on todella puhunut. Mutta Emilia estelee, ei semmoiselle ole tilaa, kun he kumminkin taas joutuvat muuttamaan. Ehkä joskus tulevaisuudessa, ehkä jos unet tulevat todeksi.

 
sarjat-linnan-tuntematon.jpg

LINNA, Väinö
Tuntematon sotilas, 65. p.
WSOY 2008, 443 s.

Tuntematon sotilas on Väinö Linnan 3. joulukuuta 1954 ilmestynyt romaani, joka kuvaa konekiväärikomppanian kokemuksia jatkosodassa. Esikuvana on Linnan oma yksikkö. Kirja on julkaistu myös alkuperäisessä lyhentämättömässä muodossaan nimellä Sotaromaani (2000).

Tunnetun takakansitekstinsä mukaan romaani on "sodan kritiikki ja suomalaisen sotilaan muistomerkki".

Tuntematon sotilas on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista romaaneista, ja monet sen henkilöistä ovat saavuttaneet suorastaan arkkityyppisen statuksen suomalaisessa kulttuurissa. Tuntemattoman sotilaan maineeseen ovat vaikuttaneet vahvasti siitä tehdyt elokuva- ja näyttämösovitukset. Kirjan pohjalta on tehty kaksi samannimistä elokuvaa ja useita teatteriversioita.

 
luther-kodittomien.jpg

LUTHER, Annika
Kodittomien kaupunki.
Teos 2011, 237 s.

Lilja on 14-vuotias. Kun hän syntyi vuonna 2035, hänen perheensä joutui muuttamaan pois kotikaupunki-Helsingistä. Helsinki, kuten suurin osa maapalloa, on peittynyt veden alle: Kaikki kantasuomalaiset asustavat turvatuissa, aidatuissa ja hyvissä oloissa Keski-Suomessa, veden ulottumattomissa. Mutta eräänä päivänä Lilja saa selville, että hänen omana tätinään pitämänsä nainen - nainen joka jäi tulvehtivaan Helsinkiin vuonna 2035 - onkin hänen oikea äitinsä. Lilja päättää karata kotoa ja suunnata Helsinkiin etsimään äitiään.

Annika Luther on kirjoittanut upean nuortenkirjan. Tuttuun tyylinsä hän onnistuu kirjoittamaan isoista, vakavista aiheista täysin kauhistelematta - aidosti ja sydämellä. Lisäksi Luther naurattaa ja nostaa esiin päivänpolttavia ympäristö- ja maahanmuuttoteemoja

 
perjantai-on-hyva-paiva-lahtea.jpg

PALVIAINEN, Jukka-Pekka
Perjantai on hyvä päivä lähteä.
Karisto 2014, 158 s.

Lotan isä on pakomatkalla, ja Lotalle tulee pakottava tarve löytää hänet. Lotta tapaa puistossa mukavan pojan, joka saattaisi olla sopivaa matkaseuraa. Perjantai on hyvä päivä lähteä. Kaksikko matkaa halki Suomen vihjeiden perässä, näkee monenlaista ja tutustuu varovasti toisiinsa. Kun isä viimein löytyy, on Lotta monta kokemusta rikkaampi - ja sekä isä että tytär voivat lopettaa pakenemisen.

 
09-painajainen-leirikoulussa.jpg

PIETIKÄINEN, Markku
Painajainen leirikoulussa, 2.p.
Tammi 2008, 168 s.

Koululuokka hurjassa panttivankitilanteessa.

Villen, Jussin ja Emman luokan seikkailu leirikoulussa muuttuu totiseksi todeksi, kun leiripaikan erikoinen isäntä Väinö Kolu ottaa koko luokan panttivangikseen. Yrmeä Kolu näyttää kykenevän julmiin tekoihin, ja leiriläisten riveissä leviävät sekasorto ja pelko. Löytävätkö he yhdessä keinon selviytyä?

 
10-zum-zum.jpg

PUIKKONEN, Arja
Zum, zum.
Otava 2008, 222 s.

Kunpa saisi omat rummut!

12-vuotias Henri tuntee itsensä sivulliseksi sekä uudessa koulussa että isän uusperheessä, mutta haaveestaan hän ei luovu. Henri on sormenpäitään myöten rumpali, vaikkei rumpuja omistakaan. Hermostuessaan hän ajattelee aina soittamista, ja heti helpottaa. Rummuttaahan voi vaikka kattilankansia tai pöytää!

Uudessa koulussa Henri joutuu heti luokkatoverinsa hampaisiin ja opettajan silmätikuksi. Kahnaukset johtavat raivoisaan vihanpurkaukseen, ja Henri siirretään erityiskouluun. Siirto koituu kuitenkin Henrin onneksi: hän pääsee rumpaliksi koulun bändiin!

Musiikki tarjoaa helpotusta myös silloin, kun äiti lähtee opiskelemaan, ja Henri totuttelee isänsä uusperheen mutkikkaaseen arkeen.


 
10-runo-viekoon.jpg

RUNO vieköön
Tammi 2009, 111 s. (Vain 15 kpl)

Kirjan toimittanut Kari Levola kertoo:

Kun puhutaan nuortenkirjallisuudesta, puhutaan yleensä proosasta, novelleista, kertomuksista, romaaneista. Nuortenlyriikkaa ei ole juuri ollut, ei runoja, jotka eläisivät ja lähestyisivät nuoruuden kokemusmaailmaa.
Parikymmentä nuortenkirjailijaa ja nuorta tai nuorekasta runoilijaa sai haasteen kirjoittaa runoja nuorille. Kirjailijamme tarttuivat siihen oitis ja innolla. Mukana ovat mm. Pauliina Haasjoki, Niina Hakalahti, Jyrki Heikkinen, Hannu Hirvonen, Hannele Huovi, Vilja-Tuulia Huotarinen, Ville Hytönen, Markku Kaskela, Riina Katajavuori, Tomi Kontio, Tittamari Marttinen, Harri Istvan Mäki, Mari Mörö, Sari Peltoniemi, Niina Repo, Ilpo Tiihonen, Esko-Pekka Tiitinen ja Johanna Venho.
Tarkoitus ei ole luoda manifestia tai runousoppia siitä, mitä on nuortenrunous, vaan kokeilla ja etsiä ja koetella sellaisen mahdollisuuksia. 

Runo vieköön oli myös lähtölaukaus samannimiselle kampanjalle, jossa Lukukeskus vei antologian kirjailijat ympäri Suomea kouluihin, uusien runonystävien luokse. Johanna Venho vieraili Forssan yläasteilla. 

 
thompson-yon-elaja.jpg

THOMPSON, Kate
Yön eläjä.
Gummerus 2010, 272 s.

Neljätoistavuotiaan nuorisorikollisen Bobbyn yksinhuoltajaäiti muuttaa Dublinista maalle Clareen saadakseen poikansa pois huonojen vaikutteiden pauloista. Perhe asettuu taloon, jonka aiempi asukas Lars on selittämättömästi kadonnut. Naapurit kertovat Bobbylle, että talossa on aikoinaan asunut outo lapsi, joka niin ikään on kadonnut jäljettömiin; vanhusten mukaan lapsi oli keijujen tuoma vaihdokas. Bobby ei välitä. Hän janoaa takaisin kaupunginsykkeeseen, mutta vanhoihin kuvioihin palaaminen ei ole helppoa. Mitä kauemmin hän viettää maalla, sitä vakuuttuneemmaksi hän tulee siitä, että jotain outoa on tekeillä. Onko talossa tapahtunut murha? Ja kuka tai mikä on se pieni vanha nainen, jonka Bobbyn pikkuväli väittää käyvän talolla öisin?

Yön eläjä on puhutteleva ja pelottavakin nuortenromaani, joka on samalla sekä erittäin ajankohtainen että täydellisen ajaton.

 
vanja-eno.jpg

TŠEHOV, Anton
Vanja-eno
Suomen Kansallisteatteri 2014, 104 s. (Vain 15 kpl)

Venäläisen mestarin klassikkonäytelmä Paavo Westerbergin suomennoksena, jonka kiitetty ensi-ilta oli Suomen Kansalllisteatterissa 17. syyskuuta 2014. Näytelmä julkaistaan ntamon ja Kansallisteatterin yhteistyönä. Paavo Westerberg on suomalainen näyttelijä, käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija ja ohjaaja. Westerberg toimii Suomen Kansallisteatterin kotikirjailijana.

 
helsingin-alla.jpg

TURTSCHANINOFF, Maria
Helsingin alla.
Tammi 2012, 493 s.

Jo pienestä saakka Alva on kontrolloinut ympäristöään. Hän on rekisteröinyt mieleensä kaikki mahdolliset pakoreitit kotikortteleissaan, hän on mestari piiloutumaan ja tarkkailemaan muita. Mutta Alva ei tajua, miksi hän on erilainen kuin muut. Alva ei myöskään tiedä mitään kolmesta ensimmäisestä vuodestaan. Siksi hänen epäilyksensä eivät herää, kun karismaattinen nuori mies, Nide, etsii hänet käsiinsä. Hätkähdyttävän komea Nide haluaa näyttää Alvalle, mihin tyttö oikein kuuluu: synnyinkaupunkiinsa joka sijaitsee Helsingin alla. Kun Alvan rinnakkaisluokalla oleva Joel näkee Alvan katoavan maan alle, hänen on pakko seurata perässä. Yhdessä he joutuvat järisyttäviin seikkailuihin, joissa heidän pitää taistella pahuutta ja aikaa vastaan. Nykypäivän sykkivä Suomi kohtaa kansanperinteen tarinassa, jossa rakkaus ja luottamus punnitaan.

 
sabatalvi.jpg

VEIRTO, Kalle
Säbätalvi.
Karisto 2014, 253 s.

Topelius-palkintoehdokas 2015. Pieleen on mennyt, sitä ei voi kiistää. Skootteri lähti käsistä ja tyttöystävä vammautui. Pään yllä leijuu oikeusjuttu ja kovat korvaukset. Siinä Einari Tallimäen, 19, askelmerkit syksyn koittaessa. Sitten puhelin soi ja Einaria viedään. Ura salibandyammattilaisena aukeaa Heinolassa. Luvassa on vähän rahaa ja paljon peliaikaa. Elämä menee uusiksi. Löytyy tyttöystävä ja kaveriksi Kessu, Punapää, Betonijalka sekä kaukaloiden kovin gay.

 
9789515239907.jpg

VEISTINEN, Harri
Kotitekoisen poikabändin alkeet
Schildts & Söderströms 2016, 203 s.

15-vuotias Rene Kolppanen on selvinnyt yläkoulusta noudattamalla isoveljensä sääntöjä: ”A) Älä tee itsestäsi numeroa. B) Ole huomaamaton. C) Ole keskiverto. D) Älä rakastu koulun kauneimpiin tyttöihin.” Pian Rene voi jättää taakseen koulun, kylän ja ihmiset. Kuka nyt haluaisi jäädä Kiukaisille? Siellä ei tapahdu mitään, eikä tule koskaan tapahtumaankaan. Kukaan kuuluisa ei ole koskaan tullut Kiukaisilta.*
Mutta juuri kun maali häämöttää, Rene alkaa epäillä. Onko vaatimattomuus ja näkymättömyys sittenkään minkään väärti? Kolme kuukautta ennen koulun loppua Rene saa hullun idean. Jos kerran tähdet eivät tule heidän luokseen, heidän pitää mennä niiden luokse. Tai tarkemmin ottaen heidän pitää itse ryhtyä sellaisiksi. Poikabändiksi.

Kotitekoisen poikabändin alkeet on hurmaava kasvutarina, johon on salavihkaa lisätty mausteeksi nerokkaita juonenkäänteitä, pettämätöntä sarkasmia ja aitoa nuoruudenvimmaa.

 
 
Sivua muokattu: 08.01.2019