Logo [Lounakirjastot]
kassit.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Kirjasto vinkkaa

 

neljapaivan.jpg

Nimi: Neljä päivänlaskua
Tekijä: Waltari, Mika
Julkaisuvuosi: 1949
Kategoria: Aikuisten kirjat

 
 

Olen kirjallisuuden suurkuluttaja. Mieleen jääneitä lukukokemuksia on paljon, niin kotimaisia kuin ulkomaisia.

Lauri Viita on suursuosikkini. Lukemattomat ovat ne kerrat, kun Viidan Kootut runot on käteeni tarttunut, milloin iloa, milloin lohtua, milloin viisautta etsiessäni.

Mieleenjäänein lukukokemukseni tulee kuitenkin Mika Waltarilta. Mikahan oli valtavan tuottelias ja poikkeuksellisen monipuolinen kirjailija. Toisessa päässä ovat Sinuhesta alkaen jättimäiset historialliset romaanit, toisessa päässä Kotilieden Kieku ja Kaiku – riimitykset. Siihen väliin mahtuu vaikka mitä, Komisario Palmua ja Kulkurin valssia. Yksi erikoisuuksista on sota-aikana kirjoitettu Rationalisointiopas.

Sinuhe keikkui aikoinaan USAn myyntilistojen ykkösenä. Itäinen naapurimme suhtautui siihen hyvin kielteisesti. NKPn keskuskomitea kielsi Breznevin aikana kirjan kääntämisen venäjäksi. Syy oli tietysti se, että Mika kirjoitti neuvostovastaista propagandaa sodan aikana. Kun vielä kateelliset ruotsalaiset pitivät osaa Waltarin tuotannosta viihteenä, ei Nobel-palkintoa koskaan tullut.

Sinuhe oli siis se suurteos, joka nosti Waltarin maailmanmaineeseen. Mies matkusti huhtikuussa 1945 Kalhon kartanoon ja kiipesi kirjoituskoneineen pieneen vinttihuoneeseen. Siellä egyptiläiset leiriytyivät hänen ympärilleen. Kirjailijan on pakko todeta, ettei pääse egyptiläisistä eroon muuten kuin kirjoittamalla itsensä irti heistä. Erityisesti kiusallinen tapaus kirjailijalle oli Sinuhe, joka matollaan istuskellen leuka käden varassa myrtynein kasvoin kertoi elämänsä tarinoita.

Elokuun alussa Waltari kiikutti lähes tuhatsivuisen mestariteoksensa käsikirjoituksen kustantajalle. Käsittämätöntä.

Mutta enpä kirjoitakaan Sinuhesta, vaan vähemmän tunnetusta ja ohuemmasta kirjasta. Sinuhen kirjoittamisen rinnalla syntyi näet toinenkin teos, romaani romaanista. Sen nimi on Neljä päivänlaskua.

Tämä teos alkaa siitä, kun kirjailijan alter ego löytää veropapereitaan etsiessään liinavaatteiden alta vaimon piilottaman sydämensä, herää elämän kevääseen ja tapaa kaupunkimatkalla naisen, johon ihastuu silmittömästi. Neljä päivänlaskua on kirja kirjan kirjoittamisesta, eräänlainen työpäiväkirja Sinuhen tekemisestä. Samalla se on kirja poikamaisesta ihastumisesta. Jopa liinavaatepiirongista löytynyt sydän karkaa miehen rinnasta ja unohtuu uuden naisystävän sängyn alle.

Tuo Waltarin naisystävä on tunnistettu. Hän on kertonut tapahtumien olevan totta, mutta mitään kovin ihmeellistä hänen mukaansa tapahtunut, mitään varsinaista suhdetta ei ollut.

Waltarin vaimo oli näihin miehensä touhuihin tottunut ja ohjaili perheen käytännön elämää. Neljässä päivänlaskussakin miehen harhaileva ja karkaileva sydän päätyy lopulta turvallisesti takaisin vaimon huolehtivaan hoitoon lipaston laatikkoon liinavaatteiden alle.

Suosittelen lämpimästi! Kun luet Sinuhen ja Neljä päivänlaskua rinnakkain, saat varmasti ainutlaatuisen, unohtumattoman lukukokemuksen.

Erkki Virtanen
Virtanen on pitkäaikainen Tammelan vapaa-ajanasukas, joka on syntynyt Urjalassa, varttunut Humppilassa ja käynyt oppikoulun Forssassa.
Hän on toiminut Valtiovarainministeriön budjettipäällikkönä, sekä kansliapäällikkönä Kauppa-ja teollisuusministeriössä ja Työ- ja elinkeinoministeriössä.

 

suomi100-vinkit.jpg

Suomi 100
Louna-kirjastojen kokoamat itsenäisyyden ajan kirjallisuuden lukijavinkit ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa.

 
 

« Takaisin
« Kaikki Suomi 100 -kirjavinkit

 
Sivua muokattu: 14.03.2018