Logo [Lounakirjastot]
kassit.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Kirjasto vinkkaa

 

yokirja.jpg

Nimi: Yökirja, eli Mitä kaikkea tapahtuukaan yöllä
Tekijä: Kunnas, Mauri
Julkaisuvuosi: 1984
Kategoria: Lasten kirjat

 
 

”Päivä on jälleen päättynyt ja on aika mennä nukkumaan…”

Mauri Kunnaksen Yökirja (1984) on kulkenut mukanani lapsuudestani lähtien. Kirja avaa hiukan jännittäviä, mutta samalla hyvin arkisia asioita, joita tapahtuu yöllä lasten nukkuessa. Raitiovaunukiskoja korjataan, sanomalehtiä painetaan, katuja siivotaan ja vauvoja syntyy. Vilinää riittää niin lentokentällä kuin leipomossakin.

Kirjan eloisa kuvitus houkuttaa etsimään monia hauskoja yksityiskohtia. Kirjan sivuilla seikkailee myös yöllinen kulkija, Herra Hakkarainen. Teoksen tarinat kertovat lapsille mitä öisin oikein tapahtuu, mutta herättävät myös kysymyksiä. Kuka hoitaa lapsia, jos vanhemmat ovat yötöissä?

Kunnaksen Yökirja on yksi niistä kirjoista, joka innosti minua kirjallisuuden pariin. Sain sen joululahjaksi äidiltäni jo ennen kouluikää. Äiti luki sitä minulle, mutta otin sen mukaan myös päiväkotiin. Opittuani lukemaan, luin kirjaa sisareni lapsille.

Omalle pojalleni olen lukenut Yökirjaa vauvasta lähtien. Kirja on käytössä kulunut, mutta se tullut tärkeäksi myös lapselleni. Siitä oli hyvä opetella itsekin lukemaan. Nyt meillä luetaan Yökirjaa kummilapsille ja muille pienille vieraille. Toisinaan sitä luetaan edelleen iltasaduksi. Mikä onkaan ihanampi tapa päättää touhukas päivä kuin lukea tai kuunnella kirjaa. Aina voi palata lapsuuden tuttuun ja turvalliseen suosikkikirjaan. Kirja sopii koko perheen yhdessä katseltavaksi ja luettavaksi. Kirja on lapsen mielestä hitusen jännittävä, mutta kuitenkin niin turvallinen, että takaa hyvät yöunet.

Maria Vanha-Similä
Tohtorikoulutettava/tutkija
Turun yliopisto, kansatiede

 

suomi100-vinkit.jpg

Suomi 100
Louna-kirjastojen kokoamat itsenäisyyden ajan kirjallisuuden lukijavinkit ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa.

 
 

« Takaisin
« Kaikki Suomi 100 -kirjavinkit

 
Sivua muokattu: 14.03.2018