Logo [Lounakirjastot]
kassit.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Kirjasto vinkkaa

 

muumilaakson-marraskuu.jpg

Nimi: Vaikuttavaa kirjallisuutta
Kategoria: Aikuisten kirjat

 
 

Väinö Linnan tuotanto:

Jos on syntynyt Urjalassa kuten minä, on melkeinpä pakko lukea Linnan kirjoja. Olin vihoviimeisessä murkkuiässä, kun ”Väiskin” kirjoja tuputettiin niin koulussa kuin kotonakin.

Ensimmäinen oli TÄÄLLÄ POHJANTÄHDEN ALLA, torpparihistoriaa, joka tuntui kovin kaukaiselta, tytöstä, jonka suurin murhe oli opetella muotiin tulleen tupeerauksen pysyvyys.

Mutta Linna osasi asiansa, hajamielinen sivujen kääntely hidastui lukemiseksi, lopulta intohimoiseksi ahmimiseksi. Luin kaiken muunkin minkä Linnalta sain käsiini. Silti ”Pohjantähteet” ja TUNTEMATON SOTILAS olivat ja ovat sellaisia kivipyykkejä, joita on vaikea syrjäyttää ja miksi tarvitsisikaan.

Täällä Pohjantähden alla kirja herätti minussa ensimmäisen kerran uteliaisuuden syntymäpitäjääni kohtaan ja kierros kirjan tapahtumapaikoilla vain vahvisti tunnetta, että juuri nämä maisemat ovat ”minun”.

Niin vaatimatonta syntymäpaikkaa ei olekaan, etteikö sen historiaa kannata kaivella ja olla siitä ylpeä.

Tuntemattoman sotilaan luin hippi-aatteen innoittamana ja innostuin sen mielestäni selvästi sodanvastaisesta viestistä. Järkytyin kuullessani, että monen mielestä kirja pilasi suomalaisen sotilaan urhoollisen maineen ja kirjaa haukuttiin, ainakin minun lähipiirissäni, melkeinpä vaaralliseksi. Onneksi ajat ja mielet ovat sittemmin muuttuneet.

Eeva Joenpellon tuotanto:

Joenpellon kirjojen tullessa maalaiskylän kirjastoon olin jo tottunut lukija. Kirja-arvosteluja ei sen sijaan ollut tapana lukea, vaan kirja otettiin hyllystä tietämättä mitä oli tulossa.

Silloin uutuushyllyssä oli LOHJA-sarja. Aloitin kirjasta VETÄÄ KAIKISTA OVISTA. Pelkästään Joenpellon kirjojen nimet ovat kaikki sellaisia, että ne käynnistävät erilaisia mielikuvia ja lukeminen piti aloittaa jo kotimatkalla. Vaikka sisältö on painavaa, Joenpellon tapa kirjoittaa on näennäisen kepeää, teksti kuljettaa eteenpäin niin että voi vaivatta heittäytyä tapahtumiin mukaan. Kirjailija sai nopeasti mainetta ja opin lukemaan arvosteluita. Toistuvasti ihmeteltiin kirjojen ”vahvoja naisia”. Ihmettelin sitä ihmettelyä, minun ympärilläni kaikkialla kylässä ei muita ollutkaan kuin naisia, joiden piti pärjätä olemattomilla rahoilla ja suurella työllä, oli kysymys sitten työstä kotona tai jossain muualla. Siihen aikaan jo monet naiset tekivät kahta työtä, ensin työelämässä, ja kotona alkoi välittömästi uusi työsarka. Oli nainen sitten vahva tai ei, perheessä oli asioita ja tehtäviä, joita vain naisen odotettiin hoitavan. Näin oli Joenpellonkin elämässä. Kirjojen tietty realismi, josta ei silti puutu pehmeyttäkään, kiehtoi minua alusta saakka ja olen omaksunut niistä paljon vaikutteita.

Tove Janssonin tuotanto:

Janssonia ei ehkä mielletä ihan suomalaiseksi kirjailijaksi. Minä pidän häntä kuitenkin ihan riittävän suomalaisena. Sitä paitsi jos niin lahjakas kuin hän ja kirjoittaa niin hyviä kirjoja kuin hän, on ihan sama minkä maalainen on.

Ollessani joskus töissä lasten päiväkerhossa, toimenkuvaan kuului lukea lapsille ääneen satuja. Mikäs sen hienompaa. Tuli Muumipeikkojen vuoro ja aika pian huomasin, että osa lapsista näytti kovin pitkästyneeltä kun taas osa kuunteli henkeään pidättäen. Tulevina vuosina tulin huomaamaan, että kaikki eivät suinkaan haltioituneet Muumeista. Tulin myös toteamaan, että ne, jotka eivät kiinnostuneet Muumeista lapsina, löysivät heidät lukiessaan omille lapsilleen ja ihastuivat vasta sitten. Sillä Muumilaakson tapahtumat ovatkin loppujen lopuksi nerokkaita aikuisten satuja, jos osaa lukea ne niin. Tapahtumat voi nähdä lapsen kannalta tai aikuisen näkökulmasta. Ikävää on vain se, että Muumit ovat vieneet kaiken huomion Janssonin muusta tuotannosta, joka on yhtä viisasta ja kaunista. Minulle Tove Janssonin koko tuotanto, kuvista kirjoihin, on aina tuottanut lohtua ja hyvää mieltä.

Eeva Maria Salo
Eeva Maria Salo on humppilalainen taiteilija ja taidemaalari.

 

suomi100-vinkit.jpg

Suomi 100
Louna-kirjastojen kokoamat itsenäisyyden ajan kirjallisuuden lukijavinkit ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa.

 
 

« Takaisin
« Kaikki Suomi 100 -kirjavinkit

 
Sivua muokattu: 13.03.2018