Logo [Lounakirjastot]
kassit.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Kirjasto Vinkkaa

 

engel.jpg

Nimi: Akvarelleja Engelin kaupungista
Tekijä: Jukka Viikilä
Vuosi: 2016
Kategoria: Aikuisten kirjat

 
 

Viime syksynä lukemistani kirjoista nousi selkeästi esiin Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista, joka sitten voittikin Finlandia-palkinnon.

Kirjassa on kuin helminauhassa pieniä näkymiä Carl Ludvig Engelin mielenmaisemaan. Teksti on kaunista, runollista, selkeää, tarkkaan harkittua. On hauska nähdä samaa ympäristöä, 1800-luvun alkupuolen rakentuvaa Helsinkiä jota esimerkiksi Kaari Utrio on kuvannut viimeaikaisissa romaaneissaan, nyt toisesta suunnasta, talojen suunnittelijan silmin.

Osa Engel-kirjan viehätyksestä perustuu varmasti siihen, että olen 1960-luvulta alkaen työskennellyt Engelin piirtämissä taloissa: opiskelijana Helsingin yliopistossa ja sitten koko 40-vuotisen työurani observatoriorakennuksessa Tähtitorninmäellä. Kun vielä vaimonikin työskenteli observatoriossa kaksikymmentä vuotta, on perheemme oikein Engelillä kyllästetty.

Engel puhuu kirjassa tähtitornirakennuksesta kuin omasta rakkaasta talostaan ("Ajattelin pistäytyä vielä observatoriollani") ja on hyvin ylpeä, kun Venäjän pääobservatorio rakennettiin myöhemmin Pietarin lähelle samojen piirustusten mukaan kuin Helsingin observatorio. Engel tosin unohtaa mainita, että vähintään puolet kunniasta kuuluu toiselle saksalaiselle, Friedrich Argelanderille. Hän oli tähtitieteen professori Helsingissä ja tuon ajan pätevimpiä tähtien tutkijoita koko maailmassa. Hän suunnitteli uudesta tähtitornista maailman uudenaikaisimman observatorion, ja Engel teki piirustukset Argelanderin ideoiden mukaan.

Tähän liittyy vielä pieni jälkitarina. Kun vaimoni kanssa aloimme eläkkeellä viettää suuren osan ajastamme vaimon mökillä Tammelan Loimosissa, toimme pienen palan Engelin perintöä myös tänne. Observatoriossa oli loppuvuosina suuri remontti ja vahtimestari tiesi, että meillä on maalla aina käynnissä pieniä rakennushankkeita. Niinpä hän antoi mukaamme observatorion ullakolta tusinan verran vanhoja ikkunoita, joita oli lähes kahden vuosisadan aikana poistettu eri puolilta observatoriota. Rakensimme pihallemme ikkunoiden ympärille pienen huvimajan. Samoin observatorion ullakolta löytyi maalle vietäväksi alkuperäisiä Engelin piirtämiä klassisen kauniita puutolppia, jollaisia on näkyvissä Helsingissä sekä observatorion että muiden rakennusten parvekkeiden kaiteissa.


Heijastuksia Engelistä Tammelan Loimosissa

Heikki Oja
Professori Heikki Oja on tietokirjailija ja eläkkeellä oleva tähtitieteilijä. Hänen uusimpia tietokirjojaan ovat Galaksit (Ursa 2015) ja Riimut - viestejä viikingeiltä (SKS 2015).

 

suomi100-vinkit.jpg

Suomi 100
Louna-kirjastojen kokoamat itsenäisyyden ajan kirjallisuuden lukijavinkit ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa.

 
 

« Takaisin
« Kaikki Suomi 100 -kirjavinkit

 
Sivua muokattu: 14.03.2018