Logo [Lounakirjastot]
kassit.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Kirjasto vinkkaa

 

mestaritont.jpg

Nimi: Mestaritonttu
Tekijä: Aili Somersalo
Julkaisuvuosi: 1919
Kategoria: Lasten kirjat

 
 

Esittelen tässä kaksi omaa kirjasuosikkiani, joista toinen oli elämäni ensimmäinen ja toinen taas viimeisin. Nämä kaksi kirjaa piirtävät myös lähes satavuotisen kaaren, sillä ensimmäinen ilmestyi vuonna 1919, vain pari vuotta Suomen itsenäistymisen jälkeen, ja toinen viime vuonna.

Asuimme 1950-luvun alussa Helsingissä ja olin juuri, 6-vuotiaana, saanut oman lainauskortin. Muistan vielä sen tunnelman, kun menin Töölön kirjastoon. Se oli siihen aikaan vanhassa puutalossa niillä kallioilla Mannerheimintien varrella, joille myöhemmin rakennettiin kaksi kansainvälistä hotellia. Lainasin kirjastosta Aili Somersalon Mestaritontun seikkailut ja ahmin sen parissa päivässä. Kun vanhempani näkivät, millaisen vaikutuksen kirja minuun teki, he ostivat kirjan minulle myös omaksi.

Nyt 65 vuotta myöhemmin muistan vain kirjan tenhoavan tunnelman, mutta en mitään sen juonesta. Siksi luin kirjan nyt uudestaan aikuisen silmin. Se on ensinnäkin hyvin selkeää ja yksinkertaista tekstiä, toisin kuin jotkin vanhanaikaiset kiemurtelevat, vaikeasti seurattavat sadut. Teksti kestää hyvin vertailun myöhempien mestarikertojien, kuten Tove Janssonin kanssa.

Toiseksi Mestaritontun seikkailuissa on taitavasti käytetty ikiaikaisia jännityselementtejä: noitia, lohikäärmeitä, näkymättömyysviittaa, salaisia kammioita,… Välillä kirjassa on aivan samaa tunnelmaa kuin myöhemmissä Tolkienin hobittikirjoissa tai Rowlingin Harry Pottereissa. Lisätenhoa tulee Onni Mansneruksen hienoista nelivärikuvista, jollaiset sata tai jopa 50 vuotta sitten olivat kirjoissa harvinaista herkkua. Kun ne nyt kääntyivät esiin, näin ne jälleen 6-vuotiaan silmin ja tunsin saman jännityksen väristyksen kuin lapsena.

Ei mikään ihme, että Mestaritonttu on tuntunut 1950-luvulla reiluna jysäyksenä takaraivossa. Oma Mestaritonttuni on seurannut mukanani läpi elämän myrskyjen ja on nyt visussa tallessa mökkini kirjahyllyssä Tammelan Kaukolassa.

Ks. myös Ojan esittely Viikilän kirjasta.

Heikki Oja
Professori Heikki Oja on tietokirjailija ja eläkkeellä oleva tähtitieteilijä. Hänen uusimpia tietokirjojaan ovat Galaksit (Ursa 2015) ja Riimut - viestejä viikingeiltä (SKS 2015).

 

suomi100-vinkit.jpg

Suomi 100
Louna-kirjastojen kokoamat itsenäisyyden ajan kirjallisuuden lukijavinkit ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa.

 
 

« Takaisin
« Kaikki Suomi 100 -kirjavinkit

 
Sivua muokattu: 14.03.2018