Logo [Lounakirjastot]
kassit.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Kirjasto vinkkaa

 

get-add-infoca7gnuhu.png

Nimi: Näistä lastenkirjoista en luovu
Kategoria: Lasten kirjat

 
 

1. Hipsuvarvas-kirjat:

Hipsuvarvas ja Nököhammas; Huppuhännän seikkailut; Karvakuono ja Luppakorva; Lassi Lättäjalan seikkailut; Pupujussi Gulliver; Hipsuvarvas autiolla saarella; Untuvakerä, suomeksi kertonut Helmi Krohn, WSOY 1942.

Paraisten mummolan vintiltä löytyneet pikkukirjaset vetosivat minuun sympaattisen kokonsa ja kuvitustensa takia jo ennen kuin osasin lukea. Joku vanhemmista serkuistani oli todennäköisesti värittänyt mustavalkokuvia mieleisekseen. Myöhemmin selvitin Hipsuvarvas-kirjojen historiaa ja jäljitin alkuperäiset englantilaiset teokset sekä niiden kuvittajat ja kirjailijat.

2. Yrjö Kokko & Aleksander Lindeberg: Pessi ja Illusia, WSOY 1963.

Kummitädiltäni Pirkolta vuonna 1970 nelivuotislahjaksi saatu kirja, joka on Kokon lyhentämä ja muokkaama lastenpainos vuonna 1944 alun perin ilmestyneestä samannimisestä teoksesta. Rakastin erityisesti Aleksander Lindebergin herkkää kuvitusta. Jatkosodan aikana kirjoitetun sadun sodan kaikuja en tietenkään osannut tunnistaa. Pessi ja Illusia päätyi myös väitöstutkimukseni aineistoksi esimerkkinä kanonisoidusta lastenkirjasta.

3. Airi Hast, Matti A. Pitkänen & Rauno Ruotsinsalo: Iltakirjaimia ja pieniä asioita, Artko 1968.

Isäni oli lapsuusvuosinani ahkera valokuvaaja. Luonnon ohella minäkin olin usein kuvauksen kohteena. Ehkä siksi pidin kirjan arkisen luontevista lapsikuvista. Kirjan aakkosittain etenevät aihealueet käsittelivät tunteita, abstrakteja asioita ja elämän ihmeitä. Myös kirjan jämäkkä typografia oli minulle mieluinen.

4. Kaarina Helakisa & Katriina Viljamaa-Rissanen: Elli velli karamelli, Otava 1973

Ensimmäinen omilla rahoilla 9. helmikuuta vuonna 1974 ostamani kirja. Asia on ollut sen verran tärkeä, että olen kirjoittanut siitä päiväkirjaani. Edellisenä vuonna olen oppinut lukemaan. Ihailin viisivuotiaan Ellin reipasta asennetta, jolla hän ottaa kaupungin saastumisen pysäyttämisen hoitaakseen.

5. Leena ja Inari Krohn: Tyttö joka kasvoi ja muita kertomuksia, Tammi 1973.

Joululahjakirja vanhemmiltani vuonna 1974. Totiset, yhteiskunnallisesti kantaaottavat moraalisadut jäivät vähemmälle huomiolle, kun ihastelin Inari Krohnin värikylläistä kuvitusta.

6. Olipa kerran: klassisia satuja, kuvittanut ja toimittanut Björn Landström, Otava 1974.

Landströmin tummanpuhuvat, mutta pakahduttavan kauniit satukuvat saivat minut selailemaan isokokoista satukirjaa aina uudelleen. Grimmin veljesten sadut tulivat minulle tutuiksi tämän kokoelman kautta, mutta lempisatujani olivat H. C. Andersenin Peukaloliisa ja Pieni merenneito. Joululahja vanhemmiltani 1974.

7. Vuokko Muje & Seppo Lindqvist: Havukkavuoren musta lintu: tarinoita ja kummituksia hengistä, Weilin+Göös 1974.

Vanhan kansan kummitustarinoita synkeällä kuvituksella höystettynä. Olin kai melko arka lapsi, mutta kirjan ääressä tunnettu pelko oli silti kutkuttavaa.

8. Hannu Mäkelä: Herra Huu, kuvitus tekijän, Otava 1973.

Herra Huun ristiriitainen ja olemukseltaan nukkavieru hahmo vetosi minuun alusta lähtien. Onneksi en lapsena tiennyt, että herra Huun elämään tulee myöhemmin myös rouva Huu ja vauva Huu. Lastenkirjatutkijana ja -kriitikkona olen arvostanut Hannu Mäkelän jääräpäisyyttä kulkea vastavirtaan ja kirjoittaa myös vähän haastavampia lastenkirjoja. Niinpä oli luontevaa, että valitsin vuonna 2009 perustamaani Lastenkirjahyllyn alter egokseni Rouva Huun!

Päivi Heikkilä-Halttunen
Kirjoittaja on FT, dosentti. Syntynyt Jokioisilla 1966, asunut lapsuusvuodet Forssassa ja nuoruusvuodet Tammelassa. Työskentelee lasten- ja nuortenkirjallisuuden kriitikkona, tutkijana, tietokirjailijana ja kouluttajana. Asuu perheineen nykyisin Tampereella. Uusin tietokirja Lue lapselle, opas lasten kirjallisuuskasvatukseen, Atena 2015.

 

suomi100-vinkit.jpg

Suomi 100
Louna-kirjastojen kokoamat itsenäisyyden ajan kirjallisuuden lukijavinkit ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa.

 
 

« Takaisin
« Kaikki Suomi 100 -kirjavinkit

 
Sivua muokattu: 14.03.2018