Logo [Lounakirjastot]
kassit.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Kirjasto vinkkaa

 

hiljaisuus.jpg

Nimi: Hiljaisuus
Tekijä: Laila Hirvisaari
Julkaisuvuosi: 2016
Kategoria: Aikuisten elokuvat

 
 

Olen aikanaan lukenut Laila Hietamiehen kannakselaiskirjoja ja tuntenut ne aika läheisiksi, olenhan itsekin kokenut sota-ajan. Hirvisaaren Venäjän hoviin sijoittuvia historiallisia romaaneja on kiitetty, mutta minä olen kokenut ne jotenkin raskaiksi lukea.

Laila Hirvisaaren viimeisin pieni kirja kosketti kovin. Sen traagisuudesta huolimatta pidin sitä helmenä. Kirjailija on ihmeteltävästi pystynyt eläytymään 40-luvun sotakokemuksesta traumatisoituneen pikkutytön sielunliikkeisiin ja ajatusmaailmaan.

Inga on viisivuotiaana menettänyt vanhempansa vihollisen hyökätessä kylään. Tyttö oli ennätetty piilottaa kellariin ja säästyi hengissä, mutta oli lakannut puhumasta. Rakastavat isovanhemmat pitävät Ingasta hyvää huolta. Viisas isoisä käy selvittämässä ongelmia koulussa, mutta yksin tyttö jää kylän lasten parissa.

Lahjakas lapsi on varhain oppinut lukemaan ja kirjoittamaan. Tunneilla hän kirjoittaa vastaukset. Opettaja suhtautuu häneen lähes vihamielisesti, antaa kolmannen luokan keväällä lukemisesta ehdot.

Ingan jalassa on ylimääräinen varvas, mikä aiheuttaa ontumisen, mutta tyttö torjuu kauhistuneena puheetkin leikkauksesta. Koulutoverit pitävät Ingaa kummajaisena. Kolme poikaa on lyöttäytynyt yhteen keksimään kiusaamiskeinoja. Kylän kolmostytöt tuntuvat yhtä säälimättömiltä.

Valoisia hetkiä koittaa, kun taloon vieraaksi saapuu nuori ystävällinen lääkäri ja myöhemmin hänen isänsä kaltainen poikansa, jonka äiti on kuollut pommituksessa. Heidänkin apuunsa Inga pitää välimatkaa.

Kesän kuluessa opettaja paljastuu paperinsa väärentäneeksi petturiksi ja häviää kylästä. Uusi ymmärtäväinen naisopettaja käy tapaamassa ja lupaa ymmärtämystä Ingalle. Ehdot kuitataan kai väärin perustein annettuina.

Kauhukokemukset vaikuttavat varmaan Ingan koko elämän ajan.

Kirja loppuu kuitenkin kohtalon käänteeseen, joka todennäköisesti muuttaa kaiken.

Airi Aapola
Jokioinen

 

suomi100-vinkit.jpg

Suomi 100
Louna-kirjastojen kokoamat itsenäisyyden ajan kirjallisuuden lukijavinkit ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa.

 
 

« Takaisin
« Kaikki Suomi 100 -kirjavinkit

 
Sivua muokattu: 14.03.2018