Logo [Lounakirjastot]
kassit.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Kirjasto vinkkaa

 

akvarelleja-vikila.jpg

Nimi: Akvarelleja Engelin kaupungista
Tekijä: Jukka Viikilä
Julkaisuvuosi: 2016
Kategoria: Aikuisten kirjat

 
 

Viime syksyn Finlandia-voittaja Jukka Viikilä oli allekirjoittaneelle aikaisemmin täysin tuntematon kirjailija. Viikilän teos on samalla sekä runo- että proosateos. Kirja on Viikilän ensimmäinen romaani, aikaisempi tuotanto on runoutta. Kirja on fiktiivinen yöpäiväkirja vuosilta 1816 – 1840. Viikilän luoma Engel haaveilee muuttavansa takaisin Saksaan, kun on saanut työnsä Helsingissä valmiiksi. Arkkitehdille syntyy kaupunkiin jonkinlainen viha-rakkaussuhde. Viikilä luo Engelistä oman hahmonsa ja kuvansa, jonka aitoutta voi vain arvailla, tietenkin.

Viikilä vie lukijan Helsingin rakentamisen aikaan, jonka perusteella lukija alkaa pohtia ajan hengen eroavaisuutta nykyaikaan. Onko ihminen henkisesti sittenkään paljon muuttunut, vaikka elämän tekninen viitekehys on kokenut valtavan mullistuksen? Viikilän Engel vaeltaa kaupungissa työpaikkana ja kotinsa välissä henkisiä merkintöjä tehden. Hän pohtii arkkitehtuurinsa jälkiä kaupungissa, ja muuallakin maassa, ja myös ihmisiä ja ympäristöä, jotka liittyvät hänen elämäänsä. Viikilän Engel pohtii suhdettaan työkavereihinsa, ja miten nämä ovat asettaneet omat elämäntavoitteensa. Ihmiskuvat ovat uskottavia ja elämänmakuisia. Kirja ei kuitenkaan ole helppolukuinen, mikäli lukija haluaa päästä kunnolla sisään kirjan maailmaan. Runolliset, hienot lauseet houkuttavat perehtymään niihin rauhassa. Teksti ikään kuin pakottaa lukijan pysähtymään ja lukemaan lukemansa uudestaan, ei vain kerran, jopa kaksi kolmekin. Pysähtyminen lataa ajan hengen lukijaan niin, että haluaa viipyä tunnelmassa pitkään. Ihan samoin kuin Viikilän Engel jää toisinaan kadunkulmaan tarkastelemaan kättensä töitä ja kaupunkinäkymää.

Viikilän kirja on kirjoja johon voi helposti palata uudestaan, ottaa esille jonkin päiväkirjan päivämerkinnän ja pohtia sen sisältöä. Avata vaikka satunnaiselta kohdalta, ja katsoa miten kirja tänään puhuttelee lukijaa.

Näin sattuma kohtasi tätä kirjoittaessa:

2. syyskuuta 1828

”Hedelmien kasvattaminen on kuin kutsuisi varkaita pihaan. Linnuille on istutettava omat puut, varkaille omat, mutta ei tontin rajoille, sillä vain uskonsa menettäneen omatunto soimaa tontilta kadulle pudonneen omenan syömistä. Kaakeliuunin suopeassa lämmössä kasvaa satakunta kirsikkapuuta. On hyvä tehdä työtä hedelmien kypsyessä. On hyvä elää yhtä kaukana syntymästä kuin kuolemasta, kukkimisen aikaan.”

Ilppo Aaltonen
Kirjoittaja on Forssan Lehden entinen pitkäaikainen päätoimittaja.

 

suomi100-vinkit.jpg

Suomi 100
Louna-kirjastojen kokoamat itsenäisyyden ajan kirjallisuuden lukijavinkit ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa.

 
 

« Takaisin
« Kaikki Suomi 100 -kirjavinkit

 
Sivua muokattu: 14.03.2018