Logo [Lounakirjastot]
kassit.jpg
 
 
 
 
  • In English
  • Suomeksi
 

Kirjasto vinkkaa

 

kihlman-kaikki.jpg

Nimi: Kaikki minun lapseni
Tekijä: Christer Kihlman
Julkaisuvuosi: 1980
Kategoria: Aikuisten kirjat

 
 

Kihlmanin vuonna 1980 ilmestynyt kirja on ollut hyllyssäni useamman vuoden, aika ajoin sitä on tullut selailtua, mutta luettavaksi se valikoitui vasta vähän ennen joulua. Kihlman lähti Argentiinaan vuonna 1976 tarkoituksena kerätä materiaalia Kalliin prinssin jatko-osaan. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun hän tutustui nuoreen Juan-nimiseen poikaprostituoituun. Kirja on samalla sekä dokumentti että kaunokirjallinen teos. Pääteemana läpi kirjan kulkee kiintymys Juaniin ja hänen sukuunsa, ja halu auttaa Juan elämässä eteenpäin kohti parempaa elämää. Kirjoittajaa kuitenkin viehättää Juanin päivä kerrallaan elämä vastineena suomalaiseen normittavaan elämään. Juan ja hänen sukunsa ottavat elämän vastaan kuin määrättynä kohtalona. Jos päivä on ollut hyvä, se antaa elämälle merkityksen, ja jos päivä on ollut vähemmän tyydyttävä, se tulee ottaa vastaan hetken kohtalona; huomenna saattaa kaikki olla paremmin.

Kihlman kiinnittyy Juaniin isällisellä rakkaudella, mutta toisinaan kiintymyksessä voi havaita jopa omistavan rakkauden häivähdyksen. Argentiinalaisen huolettoman elämäntavan seurauksena Juan saattaa jättää sovitun tapaamisen muitta mutkitta väliin, ja se kalvaa pohjoismaiseen säntillisyyteen tottunutta suomalaista. Vahva mustasukkaisuus kalvaa miestä, ja hän sen ilmaiseekin. Ei kuitenkaan niin vahvasti, mitä mielessä on kulkenut. Riitoja kuitenkin syntyy, ja pitempiä eroja, kun Kihlman palaa Suomeen, palatakseen kuitenkin uudestaan Argentiinaan osaksi Juanin ja hänen sukunsa ja perheensä elämään. Tuleepa Juan vaimonsa Lilitan kanssa joksikin ajaksi asumaan Kihlmanin kahteen kotiin Suomeen ja Tukholmaan kuin omana poikanaan. Kihlmanin avulla Juan oppii seisomaan elämässä omilla jaloillaan, mutta haluaa kuitenkin säilyttää oman kulttuurinsa elämäntavan. Kirjoittajan elämänkokemus avartuu entisestään, ja ymmärrys yhteiskunnan yksilöä muokkaavasta vaikutuksesta kasvaa.

Läpi kirjan kulkee vahva ajatus, että suvaitsemalla toisen kulttuurin ja sen elämäntavan voi päästä toista ihmistä lähelle, ja saada vastakiintymystä ja kunnioitusta. Kulttuurista eroavaisuuksista huolimatta kaiken takana ovat aina ihmiset, jotka kaipaavat huomiota ja arvostusta, ja haluavat jollakin tasolla olla hyödyllisiä ja merkityksellisiä. Loppujen lopuksi ihmisillä ovat aina samat perustarpeet kulttuurisista viitekehyksistä huolimatta. Toisaalta kulttuurienkin sisällä on erilaisia alakulttuureja ja erilaisia moraalikäsityksiä. Tämä on hyvä muistaa pakolaisuuden myllertäessä Euroopan rajoilla. Kaikki minun lapseni on hieno teos, joka eittämättä kuuluu suomalaisen kaunokirjallisuuden parhaimmistoon Kihlmanin muiden teosten lailla.

Ilppo Aaltonen
Kirjoittaja on Forssan Lehden entinen pitkäaikainen päätoimittaja.

 

suomi100-vinkit.jpg

Suomi 100
Louna-kirjastojen kokoamat itsenäisyyden ajan kirjallisuuden lukijavinkit ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa.

 
 

« Takaisin
« Kaikki Suomi 100 -kirjavinkit

 
Sivua muokattu: 14.03.2018